« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-06 02:38:49
Temat: STEKWitam!
Szukam marynaty do steków aby można je było upiec później na średnio (różowe
w środku) i jednocześnie były bardzo delikatne i miękkie jak w Non Solo w
Wawie :P lub w Americanos w Wawie. Niestety mam 300km do Warszawy i jeżdżę
na steki niezbyt często :/
Piszcie wszystko co wiecie na temat steków! Z jakiego mięsa w Polsce etc.
--
BaGRoS / GG#11282 / [at]tlen[dot]pl
:: http://www.bialaperla.pl :: http://boskisen.pl ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-06 13:02:26
Temat: Re: STEK
BaGRoS napisał(a):
> Piszcie wszystko co wiecie na temat steków! Z jakiego mięsa w Polsce etc.
http://www.steki.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-06 14:35:43
Temat: Re: STEKikselka wrote:
> BaGRoS napisał(a):
>> Piszcie wszystko co wiecie na temat steków! Z jakiego mięsa w Polsce
>> etc. http://www.steki.pl
W sklepie mają mało, może oferta jest poza sklepem :D
Katalog = pycha!! Jeśli to można kupić...
--
BaGRoS / GG#11282 / [at]tlen[dot]pl
:: http://www.BieliznaDlaCiebie.pl :: http://BoskiSen.pl ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-06 14:44:37
Temat: Re: STEK
BaGRoS napisał(a):
> W sklepie mają mało, może oferta jest poza sklepem :D
Zajrzałeś do działu "Przepisy" ? - z lewej strony, w rozwijanym menu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-07 13:26:59
Temat: Re: STEKBaGRoS napisał(a):
> Witam!
> Szukam marynaty do steków aby można je było upiec później na średnio
> (różowe w środku) i jednocześnie były bardzo delikatne i miękkie jak w
> Non Solo w Wawie :P lub w Americanos w Wawie. Niestety mam 300km do
> Warszawy i jeżdżę na steki niezbyt często :/
> Piszcie wszystko co wiecie na temat steków! Z jakiego mięsa w Polsce etc.
Znalazłam w necie takie przepisy. Może skorzystasz...
STEKI WOŁOWE Z GREJPFRUTEM
Czas przygotowania: 30 minut
4 steki z polędwicy wołowej
1 grejpfrut
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz.
Mięso myjemy, osuszamy, rozgniatamy palcami i smażymy z obu
stron na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 minuty z każdej, do
zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą oraz
pieprzem. Grejpfruta myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki,
usuwamy białe włókna i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
pozostałym na patelni z dodatkiem masła, ok. 1 minuty.
Układamy cząstki grejpfruta na stekach. Podajemy polane
sosem powstałym podczas smażenia i posypane natką
pietruszki, z frytkami lub ryżem.
STEKI Z SZYNKI Z BANANAMI
4 plastry gotowanej szynki po 125 g każdy
2. łyżki masła
2 łyżki miodu
2 banany
1 kieliszek madery
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć plastry szynki 1 minutę
z każdej strony, posmarować 1 łyżką miodu i smażyć dalej 2-3
minuty, prze-łożyć na podgrzany półmisek. Banany po-kroić w
plasterki, smażyć 2 minuty wraz z resz-tą miodu w tłuszczu z
szynki i udekorować nimi steki. Sos z pieczenia rozcieńczyć
maderą i polać mięso.
Podawać z piure ziemniaczanym i fasolką szparagową.
STEKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ O DELIKATNYM ZAPACHU ŚLIWEK
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
4 steki wieprzowe o grubości około 2 cm
2 czerwone cebule średniej wielkości
łyżeczka cukru
2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej własnej produkcji
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
Steki lekko rozbijam tłuczkiem przez folię.
lekko solę i pieprzę i odstawiam na bok. Cebulę obieram i
kroję raczej na grube plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy i kiedy bardzo gorąca, wkładam plastry cebuli - smażę
ją na dużym ogniu, raczej niezbyt często przewracając, kiedy
podpieczona lekko, dodaję cukier i mieszając trzymam na
ogniu pół minuty, aż zacznie się karmelizować (będzie trochę
dymu), następnie dodaję powidła śliwkowe, mieszam
energicznie i trzymam na ogniu przez następne pół minuty.
Zdejmuję cebulę na talerz i trzymam w cieple (np. przykrytą
drugim
talerzem). Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę i wkładam
mięso - smażę na dużym ogniu po minucie z każdej strony,
następnie po 2-3 minuty na średnim ogniu z obu stron.
Usmażone steki wykładam na talerze i na każdy wkładam łyżkę
cebuli.
Podaję z ziemniakami lub bagietkę i mnóstwem zielonej sałaty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-07 23:58:38
Temat: Re: STEKikselka wrote:
> BaGRoS napisał(a):
>> W sklepie mają mało, może oferta jest poza sklepem :D
> Zajrzałeś do działu "Przepisy" ? - z lewej strony, w rozwijanym menu.
Troszkę niejasno opisane menu, lecz po przeszukaniu coś można znaleźć :) !!
--
BaGRoS / GG#11282 / [at]tlen[dot]pl
:: http://www.bialaperla.pl :: http://boskisen.pl ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-08 00:03:01
Temat: Re: STEKUżytkownik wrote:
> BaGRoS napisał(a):
>
>
> Znalazłam w necie takie przepisy. Może skorzystasz...
Super!
Szukam też czegoś jak zrobić aby wołowina skruszała, pozostając jednocześnie
krwistą w środku. Tak aby po pieczeniu 1min na każdej stronie miała twardość
pieczonej piersi z kurczaka i soczystość glaretki :P
Jadłem tak miekką wołowinę średniokrwistą - czerwony pasek w środku i
czerwony rosołek wyciekający... Do tego po wypieczeniu grubość ok.3cm !!
PYCHA!!
--
BaGRoS / GG#11282 / [at]tlen[dot]pl
:: http://www.BieliznaDlaCiebie.pl :: http://BoskiSen.pl ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-08 07:03:33
Temat: Re: STEK
Le lundi 8 janvier 2007 ŕ 01:03:01, dans <ens1ub$1jc$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Szukam też czegoś jak zrobić aby wołowina skruszała, pozostając jednocześnie
> krwistą w środku. Tak aby po pieczeniu 1min na każdej stronie miała twardość
> pieczonej piersi z kurczaka i soczystość glaretki :P
> Jadłem tak miekką wołowinę średniokrwistą - czerwony pasek w środku i
> czerwony rosołek wyciekający... Do tego po wypieczeniu grubość ok.3cm !!
> PYCHA!!
Aby otrzymac steki takie jakie opisujesz, nie jest potrzebna zadna
marynata (raczej wrecz przeciwnie...), ani zreszta wyjazd do Warszawy
(ani gdziekolwiek indziej).
Postawowym warunkiem jest jakosc miesa (np. poledwica, w ostatecznosci
antrykot), nastepnie sposob smazenia. Opisany np. tutaj :
http://groups.google.fr/group/pl.rec.kuchnia/msg/98f
0ad9aa8a006d1?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-08 16:31:07
Temat: Re: STEK
On 8 Sty, 00:03, "BaGRoS" wrote:
> [...]
> Szukam też czegoś jak zrobić aby wołowina skruszała, pozostając jednocześnie
> krwistą w środku. Tak aby po pieczeniu 1min na każdej stronie miała twardość
> pieczonej piersi z kurczaka i soczystość glaretki :P
> Jadłem tak miekką wołowinę średniokrwistą - czerwony pasek w środku i
> czerwony rosołek wyciekający... Do tego po wypieczeniu grubość ok.3cm !!
> PYCHA!!
Discovery: "Chemia w kuchni".
Facet opalał mięso palnikiem (aerozol) na brązowy kolor, a potem
wkładał do duchówki na 3-4 godz. - 85 st. C.
Nic sobie nie przypominam, by mówił coś o podlewaniu pieczeni - a
wydaje mi się, że jest to dość długi czas pieczenia.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-08 23:15:13
Temat: Re: STEKJaMyszka wrote:
> On 8 Sty, 00:03, "BaGRoS" wrote:
> Discovery: "Chemia w kuchni".
> Facet opalał mięso palnikiem (aerozol) na brązowy kolor, a potem
> wkładał do duchówki na 3-4 godz. - 85 st. C.
> Nic sobie nie przypominam, by mówił coś o podlewaniu pieczeni - a
> wydaje mi się, że jest to dość długi czas pieczenia.
WIDZIAŁEM!!
Żeberka robił... Termometr mam do wbicia w mięso.
Kto widział taki palnik?
--
BaGRoS / GG#11282 / [at]tlen[dot]pl
:: http://www.BieliznaDlaCiebie.pl :: http://BoskiSen.pl ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |