« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-21 16:27:40
Temat: Scotch WhiskyPopijam rozne trunki w umiarkowanych ilosciach, nie mam sposobu na szkocka.
Nie smakuje mi. Jak pijecie? Kiedys nie wiedzialem czemu ludzie kupuja
Zubrowke. Nie smakowala mi, do chwili, kiedy napilem sie z sokiem jablkowym
i cytryna. Teraz juz wiem i juz jest dobra. Moze jest jakis przepis na
szkocka, bo pilem z lodem, pilem 1:1 z woda i mi nie smakuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-21 16:44:04
Temat: Re: Scotch Whiskydexth wrote:
>Popijam rozne trunki w umiarkowanych ilosciach, nie mam sposobu na szkocka.
>Nie smakuje mi. Jak pijecie? Kiedys nie wiedzialem czemu ludzie kupuja
>Zubrowke. Nie smakowala mi, do chwili, kiedy napilem sie z sokiem jablkowym
>i cytryna. Teraz juz wiem i juz jest dobra. Moze jest jakis przepis na
>szkocka, bo pilem z lodem, pilem 1:1 z woda i mi nie smakuje.
>
>
Yhym, jako Irish cafe albo irish cream ;)
Kot, co szkacka tylko po irlandzku ;PP
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-21 16:45:55
Temat: Re: Scotch Whisky
Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:43591D0F.40901@gazeta.pl...
[..]
> Yhym, jako Irish cafe albo irish cream ;)
>
> Kot, co szkacka tylko po irlandzku ;PP
a jak to sie robi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-21 16:51:21
Temat: Re: Scotch Whisky
Użytkownik "turecky " <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:djb6g7$h4c$1@inews.gazeta.pl...
[...]
> To nie pij wcale,[...]
Nie mam zamiaru sie zmuszac i pewno nie bede pil. Tylko pytam bo kiedys nie
lubilem zubrowki, a teraz mi smakuje. Moze jest jakis sposob na szkocka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-21 16:54:31
Temat: Re: Scotch Whiskydexth <d...@i...pl> napisał(a):
> Popijam rozne trunki w umiarkowanych ilosciach, nie mam sposobu na szkocka.
> Nie smakuje mi. Jak pijecie? Kiedys nie wiedzialem czemu ludzie kupuja
> Zubrowke. Nie smakowala mi, do chwili, kiedy napilem sie z sokiem jablkowym
> i cytryna. Teraz juz wiem i juz jest dobra. Moze jest jakis przepis na
> szkocka, bo pilem z lodem, pilem 1:1 z woda i mi nie smakuje.
To nie pij wcale, nie ma przymusu. Pij to co ci smakuje. ja lubię whisky czy
whiskey ale samą, bez dodatków. Ale trzeba znaleźć swój gatunek i jego sie
trzymać, np. mój ulubiony jamison 10 l.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-21 17:40:14
Temat: Re: Scotch WhiskyIn article <djb5dr$pgi$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"dexth" <d...@i...pl> wrote:
> Popijam rozne trunki w umiarkowanych ilosciach, nie mam sposobu na szkocka.
> Nie smakuje mi. Jak pijecie?
Najchętniej z gwinta.
> Kiedys nie wiedzialem czemu ludzie kupuja
> Zubrowke. Nie smakowala mi, do chwili, kiedy napilem sie z sokiem jablkowym
> i cytryna. Teraz juz wiem i juz jest dobra. Moze jest jakis przepis na
> szkocka, bo pilem z lodem, pilem 1:1 z woda i mi nie smakuje.
Zacznie Ci smakować, jak zrozumiesz, że żubrówka z sokiem jabłkowym to
świństwo.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-21 17:42:16
Temat: Re: Scotch Whisky
Użytkownik "dexth" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:djb6q3$1ns$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "turecky " <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:djb6g7$h4c$1@inews.gazeta.pl...
> [...]
> > To nie pij wcale,[...]
> Nie mam zamiaru sie zmuszac i pewno nie bede pil. Tylko pytam bo kiedys
nie
> lubilem zubrowki, a teraz mi smakuje. Moze jest jakis sposob na szkocka.
Spróbuj z colą, lodem i plastrem cyrtyny, ale moim zdaniem to profanacja.
Igor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-21 17:43:08
Temat: Re: Scotch WhiskyIn article <djb6g7$h4c$1@inews.gazeta.pl>,
"turecky " <t...@g...pl> wrote:
> dexth <d...@i...pl> napisał(a):
>
> > Popijam rozne trunki w umiarkowanych ilosciach, nie mam sposobu na szkocka.
> > Nie smakuje mi. Jak pijecie? Kiedys nie wiedzialem czemu ludzie kupuja
> > Zubrowke. Nie smakowala mi, do chwili, kiedy napilem sie z sokiem jablkowym
> > i cytryna. Teraz juz wiem i juz jest dobra. Moze jest jakis przepis na
> > szkocka, bo pilem z lodem, pilem 1:1 z woda i mi nie smakuje.
>
> To nie pij wcale, nie ma przymusu. Pij to co ci smakuje. ja lubię whisky czy
> whiskey ale samą, bez dodatków. Ale trzeba znaleźć swój gatunek i jego sie
> trzymać, np. mój ulubiony jamison 10 l.
Szczerze mówiąc nie spotkałem w życiu prawdziwej szkockiej niesmacznej.
W przeciwieństwie np. do różnych francuskich brandy, i to nie tych
mieszanych ze spirytusem z najniższej półki.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-21 18:03:01
Temat: Re: Scotch Whisky"Igor" wrote in message news:djb92b$ede$1@news.onet.pl...
| Spróbuj z colą, lodem i plastrem cyrtyny, ale moim zdaniem to profanacja.
Podpisuję się w całej rozciągłości - czysta marnacja trunku.
Do dexta:
Nie napisałeś, ktora whisky Ci nie smakuje... a to ważne, bo co rodzaj, to
inny smak - np. jedne ostrzejsze inne łagodniejsze... A próbowałeś może
whiskey? To też inna bajka... Moim zdaniem jeszcze nie trafiłeś na gatunek,
który Ci smakuje. Próbuj różne, ale w postaci nieizepsutej czyli bez
dodatków coli czy pepsi ;)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-21 18:18:00
Temat: Re: Scotch Whiskydexth wrote:
>Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
>news:43591D0F.40901@gazeta.pl...
>[..]
>
>
>>Yhym, jako Irish cafe albo irish cream ;)
>>
>>Kot, co szkacka tylko po irlandzku ;PP
>>
>>
>a jak to sie robi?
>
>
Prosze sobie teraz wyobrazic Kota zadzierajacego dumnie nos i ogon i
przemawiajacego mentorskim tonem:
Wg Larousse gastronomique kawe po irlandzku przygotowuje sie w
nastepujacy sposob:
podgrzac szklanke, nasypac do niej cukru, nalac miarke (nie podano jaka)
whisky, dopelnic goraca, mocna kawa. na wierzch polac smietanki (po
lyzeczce) tak, aby nie wymieszala sie z kawa.
O Irish cream ani sie zajakna (nos i ogon w dol), ale chociaz pisza a
Baileys: Mieszanka smietanki, starej irlandzkiej whiskey, czekolady i
ekstraktow aromatycznych. Podawac schlodzone z kostka lodu.
Ja moj irish cream robie ze szkockiej ;P bo akurat taka mam w zasobach.
Rozpuszczam pol tabliczki czekolady 70% w 600 ml smietanki, dodaje 400
ml 40% whisky, schladzam, czekam tak z tydzien i wypijam ;) Calosc ma
tak 14-15% ankoholu.
Kot i herbata z cytryna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |