Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk!sm
all.news.tele.dk!130.59.214.20!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serce z ciasta - prośba
Date: 30 Aug 2001 20:07:19 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 43
Message-ID: <9mm6dn$rks$2@sunnews.cern.ch>
References: <9lvhp1$4nb$7@news.tpi.pl> <9m0904$lou$2@sunnews.cern.ch>
<9m4q3d$64s$5@news.tpi.pl> <9m8uk3$1ko$2@sunnews.cern.ch>
<9mlrhn$knr$1@news.tpi.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 999202039 28316 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65116
Ukryj nagłówki
Maja Krężel <o...@f...onet.pl> wrote:
> : Zakładamy Ligę Kochających Szpinak?
> Nie ma problemu :)
No to już :-) Klub Miłośników Piernika już był, czemu szpinak ma być gorszy
;-)
> A ja od zawsze i chyba po wsze czasy. Kocham szpinak i nic na to nie poradzę.
Ja teraz już też -- nakarmiono mnie porządnie przyrządzonym szpinakiem we
Francji w 1995 roku i od tej pory przepadam i dam się za szpinak pokroić.
Rodzina się cały czas nie może nadziwić ;-)
> Dawno temu, gdy na rynku przez pewien czas nie było tego warzywka (albo było
> tylko w postaci zmrożonej wody koloru khaki) mój tato w czasie wakacji u babci
> specjalnie dla mnie nazbierał chyba z tonę młodej ... pokrzywy i przyrządził,
> tak jak szpinak. To też było pyszne.
Czegoś takiego nie jadłam, natomiast te paczki made by Hortex pamiętam, brrrr.
Paszkuftfo, jak zwykłam byłam mówić w tamtych czasach ;-)
> Hmmm... tylko z czego się taką polewę robi? Czy to zwykły lukier z cukru
> i wody?
No właśnie nie, to jest coś a la galaretka, ale chyba skrobiowa. Gotuje się
toto przez chwilę -- ma wtedy konsystencję rzadkiego kisielu, a podczas
wylewania na tort/ciasto z owocami zastyga. Bardzo ładnie błyszczy.
Niestety, za nic w świecie nie pamiętam, czy coś takiego w Polsce widziałam.
Na upartego można by polać to serducho cienką warstwą zastygającej już
normalnej żelatynowej galaretki, na przykład wiśniowej.
Jak już to serce zrobisz, to napisz koniecznie, czego użyłaś i jakie były
efekty :-)))
> Bez okazji. Urodziny już w czerwcu były, ale tort zrobiła prababcia
> (w prezencie zresztą), bo rodzina zażyczyła sobie makowy, a ja takiego,
> jak rodzina lubi, nigdy nie zrobię.
Prababcia zazdrośnie strzeże przepisu, czy się podzieli? :-))) Bo
reflektowałabym na przepis -- chyba, że już go kiedyś podawałaś, ale pamiętam
tylko Twój makowiec :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|