Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shoarma - jak to si ę robi? Macie jakieś pomysły?
Date: Tue, 23 May 2006 12:26:03 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 127
Message-ID: <C098AFDB.5BF4%notujaca@gazeta.pl>
References: <e4ud2b$2m$1@inews.gazeta.pl> <4...@u...de>
<e4ugal$f2g$1@inews.gazeta.pl> <e4unhb$f20$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1148379966 24864 195.177.210.11 (23 May 2006 10:26:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 May 2006 10:26:06 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269286
Ukryj nagłówki
robbi napisał(a) 23/05/2006 12:18:
> Mizar napisał(a):
>
>>> jest trochę na ten temat w archiwum grupy.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Niestety nie mogę kozystać z archiwum, ponieważ jestem w pracy i mamy
>> poblokowany internet (ograniczony ;-((().
>> Dlatego pytam się na grupie
>>
> Ja zapytalem i dostalem
> http://glinki.com/?l=ejc83n
No tak, ale jak nie może korzystać z www to mu się to nie przyda.
Proszę, wyciełam z wyguglanych, ale ja tam się nie znam czy to dobre, bo
mięsa nie tykam :-)
+++++++++++
Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a wyniki przypominaja danie ze Sphinxa
:) ja uzylam do tego piersi kurczaka, choc w restauracjach uzywa sie glownie
wieprzowiny. Smak jednak byl niezapomniany i mam nadzieje, ze innym rowniez
posmakuje.. prosze o szczere opinie :)
Calosc przygotowan zajela mi ok 2 godzin (tak na marginesie, to jestem
kucharka-amatorka) :)
oto skladniki do dania, ktorym najedza sie 3-4 osoby:
- 2x pollitrowy jogurt naturalny
- 2 jajka
- cytryna (mozliwe 2)
- koperek (polecane dwa klacza swiezych, ja zuzylam paczke poszatkowanego)
- odrobina musztardy
- odrobina ketchupu
- 2x maly koncentrat pomidorowy (moga go zastanpic swieze pomidory)
- ocet
- olej (okolo pol malej butelki)
- 4 zabki czosnku lub paczka szatkowanego
- kminek
- kolendra siewna
- czosnek w proszku
- curry
- slodka papryka
- imbir
- gozdziki
- pieprz kajenski
- czarny pieprz
- ewentualny sezam
- cynamon
- mieso (do tej porcji zulylam 3 podwojne piersi kurczaka)
Wszelkie podane przyprawy moga byc z torebek, jesli swieze to drobno
sprasowane
- ziemniaki do talarkow lub frytek
- salatka do obiadu :)
OSTRZEZENIE: podany przepis jest do shoarmy curry. Jest dosc pikantna (dla
mnie w sam raz, lecz innym moze byc za mocno), wiec przy przepisie
zamieszczam * przy przyprawach, ktorych mozna dodac nieco mniej w celu
uzyskania delikatniejszego smaku... Czesc rzeczy dodawalam na wyczucie, jak
kminek czy sezam- dalam go wiecej niz w przepisie... w ramach experymentu
:).
Przepis na shoarme:
Kminek i kolendre siewna (ja dodatkowo dalam sezam) kilka minut przypiekamy
na patelni- do uzyskania koloru, potem studzimy i rozbijamy na drobne.
Wszystkie przyprawy mieszamy : zestaw ostudzony (3 lyzki stolowe kminku, 3
lyzki st. kolendry, 3 lyzki st. sezamu)+ 3 lyzki st. czosnku w proszku*+2
lyzki st. slodkiej papryki+3 lyzeczki imbiru+2,5 lyzeczki sprasowanych
gozdzikow+2 lyzeczki pieprzu kajenskiego*+2,5 lyzeczki pieprzu czarnego*+1,5
lyzeczki cynamonu. Mieso pociac na drobne kawaleczki, posolic, wymieszac z
caloscia przypraw i pozostawic pod przykryciem na ok 2 h (ja zostawilam na
pol i tez bylo dobrze). Mozna dodatkowo dorzucic troche posiekanej cebuli*
oraz curry*. Po podanym czasie smazyc na patelni (wok do tego jest lepszy)
az do uzyskania chrupkosci.
Przepis na sos1 (koperkowy):
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 zoltko
- sok z 1/2 cytryny
- koperek
- lyzka musztardy
- cukier, sol, pieprz (wedle uznania)
Jogurt mieszamy z zoltkiem i sokiem z cytryny, dodajemy posiekany koperek,
przyprawiamy musztarda, sola, pieprzem, cukrem. Jest to sos NEUTRALNY
Przepis na sos2 (pomidorowy)
- 2x koncentrat pomidorowy
- ketchup
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- ewentualnie sol, cukier
Jogurt mieszamy z ketchupem, dodajemy koncentraty i mieszamy. Proporcje
mniej wiecej ilosc koncentratu (z 2 opakowan)=ilosci ketchupu. Ketchup
dodaje slodkosci. Jest to sos SLODKI
Przepis na sos3 (czosnkowy)
- 1 zoltko
- lyzeczka soku z cytryny
- lyzka octu
- pol szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 zabki czosnku lub spora szczypta prasowanego z torebki
- 0,5 lyzeczki skorki z cytryny, utartej (ja nie dodawalam i tez bylo
smacznie) :)
- sol
- pieprz (do smaku)
Zoltko, sok z cytryny, ocet, sol zmiksowac az do spienienia. Ucierajac
dolewac oliwy, a nastepnie wymieszac z jogurtem, cytryna i czosnkiem.
Miksowac tak dlugo, az czosnek sie rozdrobni, bowiem wczesniej bedzie
wygladac jakby sie scielo :) Jest to sos OSTRY.
Uwaga: mieso w shoarmie powinno byc grillowane, lecz na patelni tez nie
traci swego uroku :)
To juz koniec, potrawa ta w mojej rodzinie cieszy sie wielkim uznaniem.
Czekam na Wasze opinie! :) pozdrawiam goraco i zycze smacznego
Livia
+++++++
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|