| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-30 20:32:22
Temat: SkrzydełkaMam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
przejadła. Może macie jakieś pomysły.
Marychna
----------------------------------------------------
--------
Prawdziwie zlota "zlota rybka"...
http://fakty.interia.pl/ciekawostki/news?inf=189551
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-30 21:07:08
Temat: Re: Skrzydełka
Marychna wrote:
>
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
>
> Marychna
* Z rosolu, z sosem koperkowym, na ryzu.
* Na glebokim oleju
Osuszone skrzydelka maczac w ciescie nalesnikowym, smazyc w oleju jak
paczki (ponczki) i podawac z sosem do maczania, np. na ostro: smietana,
musztarda, majonez, pieprz, sol, sok z cytryny, ser bleu pokruszony. Sos
moze byc tez bazowany na ketchupie: ketchup, chrzan, sol, pieprz, sos
worcestershire, sos sojowy. Ilosci do smaku.
* Panierka z maki
Umyte MOKRE skrzydelka, np. 6-8, wrzucic do torebki plastikowej wraz z:
4 lyzki maki
1 lyzka maki kartoflanej
po 1 lyzeczce papryki, soli, pieprzu, suchej musztardy, czosnku w
proszku, itp. ostrosci
zakrecic torebke, i trzymajac supel jedna reka, przerzucac skrzydelka w
tej torebce, az mieso bedzie cale pokryte, nie mokre. Tak panierowane
skrzydelka wykladac na patelnie z oliwa lub blache posmarowana oliwa i
smazyc/piec bez przykrycia, az soki beda czyste, bez krwi, w najgrubszym
miejscu przy stawie. Odwrocic w czasie smazenia/pieczenia. Jesli smaze,
przykrywam patelnie siatka przeciw pryskaniu. Pieke odkryte w 180C/350F
przez okolo 35-40 minut.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-30 23:00:19
Temat: Re: Skrzydełka
Użytkownik Marychna <c...@p...interia.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3BDF1CD4.17591.1F8814@localhost...
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
> Marychna
Moze tak:
Skrzydelka pikantne:
50 dkg skrzydelek z kurczaka
sol, pieprz
ok 175 g platkow kukurydzianych
3 jajka
ok. 1 kg tluszczu do glebokiego smazenia
Skrzydelka oplukac, osuszyc, zlamac w grubszym stawie, przekroic obok.
Napelnic platkami kukurydzianymi plastikowa torebke, lekko
rozwalkowac,kruszac platki.
Roztrzepac na talerzyku jajko. Rozgrzac tluszcz do glebokiego smazenia
we frytkownicy lub garnku.
Oproszyc skrzydelka sola i pieprzem. najpierw obtoczyc w jajku, potem w
platkach. Smazyc w goracym oleju 7-9 min. az beda chrupkie i
zlocistobrazowe.Wykladac na pergamin serwetki aby obciekly z tluszczu.
Ozdobic pietruszka. Podawac z dowolnym sosem do potraw z grilla.
Wychodzi z tego 8 porcji( to jest rzecz wzgledna- zalezna od apetytu:))
i jeszcze przepis z archiwum Marka Walczuka :
Skrzydelka po kanadyjsku
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieco mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki."
pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 13:25:06
Temat: Re: Skrzydełka> Skrzydelka po kanadyjsku
>
> "Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
> gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
> skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
> panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
> brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki
koncentratu
> pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty
lub
> nieco mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to
wszystko,
> wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
> zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
> gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
> wyciagasz same kostki."
a czy nie lepiej jest zamiast "1500-1800 ml wody" uzyc rosolu z poczatku
przepisu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 18:30:10
Temat: Re: Skrzydełka
Użytkownik syku <s...@k...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:
9rotm4$jpf$...@h...uw.edu.pl...
> > Skrzydelka po kanadyjsku
> a czy nie lepiej jest zamiast "1500-1800 ml wody" uzyc rosolu z poczatku
> przepisu?
nie robilam tych skrzydelek ....jeszcze....
zgadzam sie z Twoim pomyslem,
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |