Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!isdnet!news-spur1.maxwe
ll.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!lsanca1-snf1!news.g
tei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrzydełka
References: <3BDF1CD4.17591.1F8814@localhost>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Date: Tue, 30 Oct 2001 13:07:08 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1004476034 4.33.132.12 (Tue, 30 Oct 2001 13:07:14 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Oct 2001 13:07:14 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77739
Ukryj nagłówki
Marychna wrote:
>
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
>
> Marychna
* Z rosolu, z sosem koperkowym, na ryzu.
* Na glebokim oleju
Osuszone skrzydelka maczac w ciescie nalesnikowym, smazyc w oleju jak
paczki (ponczki) i podawac z sosem do maczania, np. na ostro: smietana,
musztarda, majonez, pieprz, sol, sok z cytryny, ser bleu pokruszony. Sos
moze byc tez bazowany na ketchupie: ketchup, chrzan, sol, pieprz, sos
worcestershire, sos sojowy. Ilosci do smaku.
* Panierka z maki
Umyte MOKRE skrzydelka, np. 6-8, wrzucic do torebki plastikowej wraz z:
4 lyzki maki
1 lyzka maki kartoflanej
po 1 lyzeczce papryki, soli, pieprzu, suchej musztardy, czosnku w
proszku, itp. ostrosci
zakrecic torebke, i trzymajac supel jedna reka, przerzucac skrzydelka w
tej torebce, az mieso bedzie cale pokryte, nie mokre. Tak panierowane
skrzydelka wykladac na patelnie z oliwa lub blache posmarowana oliwa i
smazyc/piec bez przykrycia, az soki beda czyste, bez krwi, w najgrubszym
miejscu przy stawie. Odwrocic w czasie smazenia/pieczenia. Jesli smaze,
przykrywam patelnie siatka przeciw pryskaniu. Pieke odkryte w 180C/350F
przez okolo 35-40 minut.
Magdalena Bassett
|