Data: 2001-10-30 21:07:08
Temat: Re: Skrzydełka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marychna wrote:
>
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
>
> Marychna
* Z rosolu, z sosem koperkowym, na ryzu.
* Na glebokim oleju
Osuszone skrzydelka maczac w ciescie nalesnikowym, smazyc w oleju jak
paczki (ponczki) i podawac z sosem do maczania, np. na ostro: smietana,
musztarda, majonez, pieprz, sol, sok z cytryny, ser bleu pokruszony. Sos
moze byc tez bazowany na ketchupie: ketchup, chrzan, sol, pieprz, sos
worcestershire, sos sojowy. Ilosci do smaku.
* Panierka z maki
Umyte MOKRE skrzydelka, np. 6-8, wrzucic do torebki plastikowej wraz z:
4 lyzki maki
1 lyzka maki kartoflanej
po 1 lyzeczce papryki, soli, pieprzu, suchej musztardy, czosnku w
proszku, itp. ostrosci
zakrecic torebke, i trzymajac supel jedna reka, przerzucac skrzydelka w
tej torebce, az mieso bedzie cale pokryte, nie mokre. Tak panierowane
skrzydelka wykladac na patelnie z oliwa lub blache posmarowana oliwa i
smazyc/piec bez przykrycia, az soki beda czyste, bez krwi, w najgrubszym
miejscu przy stawie. Odwrocic w czasie smazenia/pieczenia. Jesli smaze,
przykrywam patelnie siatka przeciw pryskaniu. Pieke odkryte w 180C/350F
przez okolo 35-40 minut.
Magdalena Bassett
|