Data: 2001-10-30 23:00:19
Temat: Re: Skrzydełka
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@p...interia.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3BDF1CD4.17591.1F8814@localhost...
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
> Marychna
Moze tak:
Skrzydelka pikantne:
50 dkg skrzydelek z kurczaka
sol, pieprz
ok 175 g platkow kukurydzianych
3 jajka
ok. 1 kg tluszczu do glebokiego smazenia
Skrzydelka oplukac, osuszyc, zlamac w grubszym stawie, przekroic obok.
Napelnic platkami kukurydzianymi plastikowa torebke, lekko
rozwalkowac,kruszac platki.
Roztrzepac na talerzyku jajko. Rozgrzac tluszcz do glebokiego smazenia
we frytkownicy lub garnku.
Oproszyc skrzydelka sola i pieprzem. najpierw obtoczyc w jajku, potem w
platkach. Smazyc w goracym oleju 7-9 min. az beda chrupkie i
zlocistobrazowe.Wykladac na pergamin serwetki aby obciekly z tluszczu.
Ozdobic pietruszka. Podawac z dowolnym sosem do potraw z grilla.
Wychodzi z tego 8 porcji( to jest rzecz wzgledna- zalezna od apetytu:))
i jeszcze przepis z archiwum Marka Walczuka :
Skrzydelka po kanadyjsku
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieco mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki."
pozdrawiam Jola L-L
|