Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrzydełka
Date: Wed, 31 Oct 2001 00:00:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 51
Message-ID: <9rnbhd$arp$1@news.tpi.pl>
References: <3BDF1CD4.17591.1F8814@localhost>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004482925 11129 213.25.246.186 (30 Oct 2001 23:02:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Oct 2001 23:02:05 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Skrzydełka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77757
Ukryj nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@p...interia.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3BDF1CD4.17591.1F8814@localhost...
> Mam skrzydełka kurczaka i nie mam pomysłu jak je
> zrobić. Wersja chińska z miodem i imbirem mi się
> przejadła. Może macie jakieś pomysły.
> Marychna
Moze tak:
Skrzydelka pikantne:
50 dkg skrzydelek z kurczaka
sol, pieprz
ok 175 g platkow kukurydzianych
3 jajka
ok. 1 kg tluszczu do glebokiego smazenia
Skrzydelka oplukac, osuszyc, zlamac w grubszym stawie, przekroic obok.
Napelnic platkami kukurydzianymi plastikowa torebke, lekko
rozwalkowac,kruszac platki.
Roztrzepac na talerzyku jajko. Rozgrzac tluszcz do glebokiego smazenia
we frytkownicy lub garnku.
Oproszyc skrzydelka sola i pieprzem. najpierw obtoczyc w jajku, potem w
platkach. Smazyc w goracym oleju 7-9 min. az beda chrupkie i
zlocistobrazowe.Wykladac na pergamin serwetki aby obciekly z tluszczu.
Ozdobic pietruszka. Podawac z dowolnym sosem do potraw z grilla.
Wychodzi z tego 8 porcji( to jest rzecz wzgledna- zalezna od apetytu:))
i jeszcze przepis z archiwum Marka Walczuka :
Skrzydelka po kanadyjsku
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieco mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki."
pozdrawiam Jola L-L
|