Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smażone ma być!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smażone ma być!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 123


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2014-12-18 15:05:21

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "XL" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:3zmgbaxq4ooe.1o61z61s4pqlc$.dlg@40tude.
net...

Dnia Thu, 18 Dec 2014 10:20:44 +0100, Trybun napisał(a):

> W dniu 2014-12-17 o 16:48, Qrczak pisze:
>>
>>> No właśnie, jestem ogromnie zdziwiony że aż tylu userów na tej grupie
>>> pisze że są "starymi wygami w kuchni" a powtarzają te wyświechtane
>>> slogany Małkiewicza czy Okrasy, jakoby makaron mógł się zacząć rozpadać
>>> na talerzu pod wpływem polania go gorącym sosem, czy dodaniu go do
>>> gorącej zupy na talerzu...
>>
>> Biedni Ci Włosi, Nawet Okrasy Nie Mają.
>>
>> Q
>
> Dlaczego zaraz biedni, oni po prostu maja swoją pastę, a my nad Wisłą
> swój makaron.

Qra pastuje.

Erdal, Inco czy Buwi?
:)))
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2014-12-18 15:19:36

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-12-18 14:01, FEniks pisze:

>>> Ingrediencje jednak powinny być zachowane.
>>
>> No tak, musi jeszcze pachnieć.
>
> Niektórzy lubią też, kiedy jest puszysta.

Byle przy tym foremna.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2014-12-18 16:06:55

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Stefan napisał:

> Qra pastuje.
>
> Erdal, Inco czy Buwi?

Kiwi. Też jak qra, choć dziób dłuższy.
I futerko trochę inne.

Jarek

--
PASTA KIWI BUT OŻYWI

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2014-12-18 16:07:41

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Basia napisała:

>>>> Ingrediencje jednak powinny być zachowane.
>>> No tak, musi jeszcze pachnieć.
>> Niektórzy lubią też, kiedy jest puszysta.
>
> Byle przy tym foremna.

Treść tez ważna. Przede wszystkim.

Jarek

--
Gdyby jajko miało inną formę,
Życie kury byłoby potworne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2014-12-18 16:26:15

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-12-17 22:43, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>>>> swego czasu taka jedna znajoma, widząc jak przelewam makaron zimną wodą
>>>>> (nawiasem mówiąc bo z lodem) o mało mnie nie pobiła, bo "makaron musi
>>>>> dojść w rosole" . bez komentarza...
>>>>
>>>> Dla tych, co makaron jedzą w rosole, jest to oczywiście bez komentarza.
>>>
>>> A to nie jest tak, że w rosole jada się kluski? Tak jak jada się kluski
>>> z makiem, choć te przeważnie tylko raz w roku. Albo kluski z truskawkami
>>> i śmietaną. By tymi potrawami się delektować, najlepiej mąki przedniej ze
>>> młyna kupić, jajec qrzych ile chata bogata wbić, najmniej pół kopy będzie,
>>> zagnieść, wałkować, suszyć, kroić. A potem gotować. Jak gospodyni jaj nie
>>> pożałowała, to ugotowana kluska i miękką będzie, i nie rozejdzie się na
>>> jakąś breję. Niektórzy na ten rodzaj klusek mówią też "makaron domowy".
>>> Tak trochę z włoska. No dobrze, niech mówią, trzeba kluski jakoś od
>>> siebie odróżniać -- te kładzione, i te lane, walcowane, ciągnione i kute.
>>> Bardzo w nie nasza rodzima kuchnia obfita. Makaron jest z włoska, ale ta
>>> nazwa wiele Włochom nie powie. "Pasta" powie im więcej -- tak też jest
>>> ostatnio w modzie u nas na makaron mówić. Może stąd ta moda, by móc łatwo
>>> ten włoski makaron od naszej domowej kluski odróżnić? Może. Nie popieram,
>>> ale też intencje rozumiem. Inni zaś zdają się wyraz "pasta" zbyt dosłownie
>>> pojmować -- gotują tak, by coś na kształt pasty pomidorowej wyszło.
>>>
>>> Nie mam nic przeciwko improwizacji, przeciwko mieszaniu kuchni ze sobą.
>>> Jak ktoś chce rosół, miast z kluskami, podać z tagliatelle -- proszę,
>>> droga wolna. I to się nawet przyjmuje. Gdy komuś fantazja podpowie, by
>>> podać lane kluski z krewetkami, to co, zabronić mu? Mogą być nawet kluski
>>> kładzione z bakłażanem (samym, by niczym jego subtelnego smaku nie psuć).
>>> Śmieszno jest dopiero wtedy, gdy się trafią tacy, co doradzją jak tu ten
>>> włoski makaron (dobra, niech będzie, że pastę) ugotować -- "żeby nie był
>>> niedogotowany".
>>
>> Taki wywód, bo ponieważ tylko tylko zabrakło, ho ho!
>
> Można wywodu tego na pamięć się nauczyć i przy gotowaniu makaronu niczym
> zdrowaśki odmawiać -- dla czasu odmierzenia. Ja oczywiście tylko tylko
> chciałem napisać "ho ho", ale tak jakoś samo to wyszło. A szkoda, żeby
> pisane się zmarnowało.

No ale ładnie wyszło za to, że ho ho.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2014-12-18 16:26:49

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-12-17 22:12, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-12-17 22:11, FEniks pisze:
>> W dniu 2014-12-17 22:03, Qrczak pisze:
>>>
>>> Taki wywód, bo ponieważ tylko tylko zabrakło, ho ho!
>>
>> No patrz, a ja pomyślałam, że dla Ciebie to też są kluski.
>>
>> Bo dla mnie kluski to są szare. Ewentualnie leniwe, ale te to częściej
>> pierogi.
>
> No i lane, i kładzione też.

Zapomniałaś o pyzie. Też kluska.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2014-12-18 16:27:59

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-12-18 08:15, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-12-18 07:49, FEniks pisze:
>
>>> Leniwa baba na święta to doskonały pomysł, właśnie go realizuję.
>>
>> O tej porze?! ;-)
>
> Na przyjemności każda pora jest dobra, a poranki mają swój urok :D

Ja w tym roku nawet i wieczorami to realizuję.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2014-12-18 16:28:38

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-12-18 16:07, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Basia napisała:
>
>>>>> Ingrediencje jednak powinny być zachowane.
>>>> No tak, musi jeszcze pachnieć.
>>> Niektórzy lubią też, kiedy jest puszysta.
>>
>> Byle przy tym foremna.
>
> Treść tez ważna. Przede wszystkim.

Dlatego najlepsza baba z jajami.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2014-12-18 16:38:46

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-12-18 16:06, Jarosław Sokołowski pisze:

> Kiwi. Też jak qra, choć dziób dłuższy.
> I futerko trochę inne.
Kiwi to nielot, a nasza Qra lotna jest.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2014-12-18 16:50:35

Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>>>>>> Ingrediencje jednak powinny być zachowane.
>>>>> No tak, musi jeszcze pachnieć.
>>>> Niektórzy lubią też, kiedy jest puszysta.
>>> Byle przy tym foremna.
>> Treść tez ważna. Przede wszystkim.
>
> Dlatego najlepsza baba z jajami.

Za taką lata temu byłem przebrany na balu karnawałowym.
Też wszyscy uznali, że najlepsza, więc zdobyłem w konkursie
pierwsze miejsce. I wygrałem wieką butlę szampana.

Jarek

--
Chłopo-robotnik i boa grzechotnik,
z niebytu wynurza się fal,
wiedzie swa mamę i tatę, i żonkę,
i rusza, wyrusza na bal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 . 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[market] Officeshoes.pl - czarny piątek zaczyna się u nas w czwartek :)
czubryca... taa...
Znowu dynia - tym razem pumpkin pie
Blog kulinarny
Blog o dietach i odchudzaniu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »