Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 18 Dec 2014 16:26:15 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sma?one ma by?!
References: <j9fgnlhoemn8.1am9r92pctkem$.dlg@40tude.net>
<547792fd$0$2659$65785112@news.neostrada.pl>
<5477c135$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<547880f3$0$21561$65785112@news.neostrada.pl>
<m5gtv8$6se$1@usenet.news.interia.pl>
<548ffc12$0$2162$65785112@news.neostrada.pl>
<p...@4...net>
<549186a5$0$21553$65785112@news.neostrada.pl>
<m6s1ds$3ao$1@node2.news.atman.pl>
<5491a598$0$21559$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5491efbd$0$2639$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <5492f213$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1418916371 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2164 87.207.124.79:49192
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359911
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-12-17 22:43, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>>>> swego czasu taka jedna znajoma, widząc jak przelewam makaron zimną wodą
>>>>> (nawiasem mówiąc bo z lodem) o mało mnie nie pobiła, bo "makaron musi
>>>>> dojść w rosole" . bez komentarza...
>>>>
>>>> Dla tych, co makaron jedzą w rosole, jest to oczywiście bez komentarza.
>>>
>>> A to nie jest tak, że w rosole jada się kluski? Tak jak jada się kluski
>>> z makiem, choć te przeważnie tylko raz w roku. Albo kluski z truskawkami
>>> i śmietaną. By tymi potrawami się delektować, najlepiej mąki przedniej ze
>>> młyna kupić, jajec qrzych ile chata bogata wbić, najmniej pół kopy będzie,
>>> zagnieść, wałkować, suszyć, kroić. A potem gotować. Jak gospodyni jaj nie
>>> pożałowała, to ugotowana kluska i miękką będzie, i nie rozejdzie się na
>>> jakąś breję. Niektórzy na ten rodzaj klusek mówią też "makaron domowy".
>>> Tak trochę z włoska. No dobrze, niech mówią, trzeba kluski jakoś od
>>> siebie odróżniać -- te kładzione, i te lane, walcowane, ciągnione i kute.
>>> Bardzo w nie nasza rodzima kuchnia obfita. Makaron jest z włoska, ale ta
>>> nazwa wiele Włochom nie powie. "Pasta" powie im więcej -- tak też jest
>>> ostatnio w modzie u nas na makaron mówić. Może stąd ta moda, by móc łatwo
>>> ten włoski makaron od naszej domowej kluski odróżnić? Może. Nie popieram,
>>> ale też intencje rozumiem. Inni zaś zdają się wyraz "pasta" zbyt dosłownie
>>> pojmować -- gotują tak, by coś na kształt pasty pomidorowej wyszło.
>>>
>>> Nie mam nic przeciwko improwizacji, przeciwko mieszaniu kuchni ze sobą.
>>> Jak ktoś chce rosół, miast z kluskami, podać z tagliatelle -- proszę,
>>> droga wolna. I to się nawet przyjmuje. Gdy komuś fantazja podpowie, by
>>> podać lane kluski z krewetkami, to co, zabronić mu? Mogą być nawet kluski
>>> kładzione z bakłażanem (samym, by niczym jego subtelnego smaku nie psuć).
>>> Śmieszno jest dopiero wtedy, gdy się trafią tacy, co doradzją jak tu ten
>>> włoski makaron (dobra, niech będzie, że pastę) ugotować -- "żeby nie był
>>> niedogotowany".
>>
>> Taki wywód, bo ponieważ tylko tylko zabrakło, ho ho!
>
> Można wywodu tego na pamięć się nauczyć i przy gotowaniu makaronu niczym
> zdrowaśki odmawiać -- dla czasu odmierzenia. Ja oczywiście tylko tylko
> chciałem napisać "ho ho", ale tak jakoś samo to wyszło. A szkoda, żeby
> pisane się zmarnowało.
No ale ładnie wyszło za to, że ho ho.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|