« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-22 00:06:54
Temat: Re: SoS do spagethi?Widze, ze nie napisalas jaki sos Cie interesuje wiec podaje w ciemno:))
Spaghetti alla puttanesca
4 filety z sardeli
2 zabki czosnku
garsc czarnych oliwek
garsc zielonych oliwek
lyzka kaparow (najlepiej solonycj ale w zalewie tez moga byc)
5 dojrzalych pomidorow lub 1 puszka krojonych pomidorow bez skorki
3-4 lyzki oliwy
lyzka masla
lyzka posiekanej pietruszki
Oliwe i maslo podgrzac, dodac posiekane sardele i czosnek i podsmazyc na
wolnym ogniu. Dodac pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostke (lub te z
puszki), oliwki (moga byc cale ale ja wole takie pociete na 2-3 czesci) i
kapary. Dusic ok 20 min. Doprawic sola ale ostroznie bo oliwki i kapary oraz
sardele sa bardzo slone wiec moze nie bedzie trzeba solic. Podawac z
makaronem i posypac zielona pietruszka
Pasta con salsa di noci
18 luskanych orzechow wloskich
50 g orzeszkow piniowych
1/2 zabka czosnku
peczek pietruszki
250 ml smietanki (slodkiej i tlustej)
sol i pieprz
3 lyzki startego parmezanu
40 g masla
Orzechy sparzyc i obrac ze skorki. Orzechy, czosnek i pietruszke rozdrobnic
w mikserze, nastepnie przelozyc do miski i ciagle mieszajac dodac powoli
smietanke. Doprawic sola i pieprzem. Wylozyc na goracy makaron polac
roztopinym maslem i posypac parmezanem.
Jest to sos z Ligirii i obok pesto jest sztandarowym sosem tego regionu.
Smacznego-
Kasia L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |