Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: SoS do spagethi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: SoS do spagethi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-22 00:06:54

Temat: Re: SoS do spagethi?
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Widze, ze nie napisalas jaki sos Cie interesuje wiec podaje w ciemno:))

Spaghetti alla puttanesca

4 filety z sardeli
2 zabki czosnku
garsc czarnych oliwek
garsc zielonych oliwek
lyzka kaparow (najlepiej solonycj ale w zalewie tez moga byc)
5 dojrzalych pomidorow lub 1 puszka krojonych pomidorow bez skorki
3-4 lyzki oliwy
lyzka masla
lyzka posiekanej pietruszki

Oliwe i maslo podgrzac, dodac posiekane sardele i czosnek i podsmazyc na
wolnym ogniu. Dodac pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostke (lub te z
puszki), oliwki (moga byc cale ale ja wole takie pociete na 2-3 czesci) i
kapary. Dusic ok 20 min. Doprawic sola ale ostroznie bo oliwki i kapary oraz
sardele sa bardzo slone wiec moze nie bedzie trzeba solic. Podawac z
makaronem i posypac zielona pietruszka


Pasta con salsa di noci

18 luskanych orzechow wloskich
50 g orzeszkow piniowych
1/2 zabka czosnku
peczek pietruszki
250 ml smietanki (slodkiej i tlustej)
sol i pieprz
3 lyzki startego parmezanu
40 g masla

Orzechy sparzyc i obrac ze skorki. Orzechy, czosnek i pietruszke rozdrobnic
w mikserze, nastepnie przelozyc do miski i ciagle mieszajac dodac powoli
smietanke. Doprawic sola i pieprzem. Wylozyc na goracy makaron polac
roztopinym maslem i posypac parmezanem.

Jest to sos z Ligirii i obok pesto jest sztandarowym sosem tego regionu.

Smacznego-

Kasia L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Odp: OGŁASZAM WYNIKI
Przepyszny serniczek
Re: imbir - pytanko
Re: imbir - pytanko
Odp: znowu sie przedstawiam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »