Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SoS do spagethi?
Date: Sat, 22 Feb 2003 01:06:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <b36el4$bao$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b32gcl$8vb$1@nemesis.news.tpi.pl> <b33lri$n46$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph223.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045872100 11608 217.99.208.223 (22 Feb 2003 00:01:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Feb 2003 00:01:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142770
Ukryj nagłówki
Widze, ze nie napisalas jaki sos Cie interesuje wiec podaje w ciemno:))
Spaghetti alla puttanesca
4 filety z sardeli
2 zabki czosnku
garsc czarnych oliwek
garsc zielonych oliwek
lyzka kaparow (najlepiej solonycj ale w zalewie tez moga byc)
5 dojrzalych pomidorow lub 1 puszka krojonych pomidorow bez skorki
3-4 lyzki oliwy
lyzka masla
lyzka posiekanej pietruszki
Oliwe i maslo podgrzac, dodac posiekane sardele i czosnek i podsmazyc na
wolnym ogniu. Dodac pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostke (lub te z
puszki), oliwki (moga byc cale ale ja wole takie pociete na 2-3 czesci) i
kapary. Dusic ok 20 min. Doprawic sola ale ostroznie bo oliwki i kapary oraz
sardele sa bardzo slone wiec moze nie bedzie trzeba solic. Podawac z
makaronem i posypac zielona pietruszka
Pasta con salsa di noci
18 luskanych orzechow wloskich
50 g orzeszkow piniowych
1/2 zabka czosnku
peczek pietruszki
250 ml smietanki (slodkiej i tlustej)
sol i pieprz
3 lyzki startego parmezanu
40 g masla
Orzechy sparzyc i obrac ze skorki. Orzechy, czosnek i pietruszke rozdrobnic
w mikserze, nastepnie przelozyc do miski i ciagle mieszajac dodac powoli
smietanke. Doprawic sola i pieprzem. Wylozyc na goracy makaron polac
roztopinym maslem i posypac parmezanem.
Jest to sos z Ligirii i obok pesto jest sztandarowym sosem tego regionu.
Smacznego-
Kasia L
|