Data: 2009-01-30 20:00:26
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 30 Jan 2009 06:48:06 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 30 Sty, 14:35, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
>>>news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>>> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
>>>> soli na
>>>> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
>>>> na
>>>> worku) nadaje się do spożycia?
>>>> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
>>>> dobra.
>>
>>> 1. Ona jest po prostu brudna
>>> 2. Nie jest jodowana.
>>> 3. Po co?
>>
>> Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.
>
> Jeżeli nie ma innych brudów czyli jest najzwyczajniej wykopana,
> to można ją przerobić na użytek domowy - rozpuscić w wodzie,
> zdekantować, odfiltrować i skrystalizować - wtedy zachowa wszystkie
> minerały rozpuszczalne. Na końcu przed użyciem trzeba nasypać np na
> patelnię i wyprażyć.
Wtedy ta sól staje sie superdroga w porównaniu ze spożywczą ze sklepu - i
sprawa ponownie traci sens :-)
|