Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sola pod beszamelem.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sola pod beszamelem.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 128


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2014-10-28 18:35:41

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-28 18:20, Stokrotka pisze:
>>> Największy spożywczy jaki znam Carrfourre na Wileńskim w Warszawie
>>> nigdy jak
>>> tam byłam nie miał prawdziwego parmezanu.
>>> A w Wołominie, to wogóle nie mażę.
>>> A ceny podróbek są szokujace: poniżej 75zł nie kupisz.
>>
>> Bo to nie trzeba kupować zaraz na "kila". Łyżka parmezanu nie
>> zrujnuje, a
>> do "wyższych" celów warto się na nią szarpnąć. Poza tym jest dużo
>> podobnych
>> w smaku serów, a tańszych - cóż z tego, że to nie "jedyny oryginalny
>> oryginał".
>
> Tak więc za ten ekstrawagancji, ale nie powiem, pyszny, dodatek
> zapłacisz prawie 10zł.
> Gdy ktoś gotuje samodzielnie to więcej niż cena jednego obiadu.
>

Nie musisz zużyć jednorazowo całego opakowania 200g. Ten ser może
spokojnie poleżeć do następnego spaghetti czy czegoś tam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2014-10-28 18:35:45

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Stokrotka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m2oj9a$3su$...@u...news.interia.pl...



> Czytasz jak zwykle nieuważnie. Ja pisałem wyraźnie " w wielu DOBRYCH (to
> specjalnie dla ciebie) sklepach spożywczych. .....
No właśnie, nieuważnie uzyłeś słowa "wielu".

Ot, mnie uczono, że na pytanie " w ilu?" to na pewno nie w jednym, może w
dwóch, w pięciu, w stu, w kilku, w wielu (ale nie w Wielu, bo w Wielu nie ma
na pewno dobrych sklepów spożywczych - wiem, bo byłem) ...
To było jeszcze za Gomułki, później mogłyby być poczynione zmiany :(((
Sprowadzisz mnie na prawidłową (wg ciebie) drogę, bo Słownik Poprawnej
Polszczyzny Doroszewskiego pewnie nie jest dla ciebie autorytetem?
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2014-10-28 18:39:52

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-28 00:13, Fragi pisze:
> Po prostu jeśli zapiekam rybę pod sosem czy innymi dodatkami, to
> najpierw zawsze ją podsmażam na patelni.

Spróbuję (choć na pewno nie z solą) i zobaczę, czy jest duża różnica. W
każdym razie w czasie mojego zapiekania nic wodą nie podchodzi, ale też
ja nie robię ryb pod beszamelem, tylko jeśli już z czymś, to z wcześniej
przygotowanym sosem szpinakowym.

> Ja podobnie, z tą różnicą, że teraz mam fazę na ostrzejsze sosy. Pewnie za
> jakiś czas przejdzie :) Już tak nie raz było :) Póki co prawie do
> wszystkiego serwuję ostry sos m.in. z chili i mleczkiem kokosowym.

Zdradź, jak go przygotowujesz?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2014-10-28 18:40:50

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-28 17:08, Jarosław Sokołowski pisze:
> Qrczak pisze:
>
>> Co zaś do marketów - w okolicach świąt BN anyż zwykł pojawiać w
>> większości, a w sklepie na L to nawet i mielony.
> Ale który anyż, bo są dwa? Na Gwiazdkę, to zwłasza jeden pasuje.

Gwiazdkowy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2014-10-28 20:23:30

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

> W sklepie na L. to i anyż, i cynamon w całości. Człowiek skusi się ich
> wyglądem, a potem nie wie, co z nimi począć, poza wykorzystaniem w
> charakterze ozdoby ewentualnie do grzanego wina (mam od zeszłego roku).

Cynamon kiedyś przywieźli do sklepu na "S". "Społem", tak konkretnie.
To pod sam koniec komuny było, kiedy wszyscy już wiedzieli, że koniec,
że zaraz wszystko zacznie się zmieniać, ale mało kto wiedział jak. Ja
też nie przypuszczałem, że zmiany zaczną się akurat od cynamonu. Wszystko
w sklepie było jeszcze jak dawniej, tylko te wielkie skrzynki cynamonowej
kory, całkiem z innego świata. Gdyby ktoś polecił wybrać element, który
nie pasuje do obrazka, to by żadnej wątpliwości nie było.

Kupiłem kilogram, jak nie lepiej. Kilka lat w słojach stał, wiele się
od tego nie zmienił. Używaliśmy do wina, do piwa, do miodu. Ale też po
zmieleniu do czego innego.

Jarek

--
Zobacz, co jest w te szublade. Es ist Zimmt -- to jest cynamon.
Do czego potrzebuje się cynamon? Do zupe, do legumine potrzebuje
się cynamon. Co to jest cynamon? Jest taki kora z jedne drzewo.
Gdzie mieszka taki drzewo cynamon? W Indii mieszka taki drzewo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2014-10-28 22:07:33

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 28 Oct 2014 18:20:33 +0100, Stokrotka napisał(a):

>>> Największy spożywczy jaki znam Carrfourre na Wileńskim w Warszawie nigdy
>>> jak
>>> tam byłam nie miał prawdziwego parmezanu.
>>> A w Wołominie, to wogóle nie mażę.
>>> A ceny podróbek są szokujace: poniżej 75zł nie kupisz.
>>
>> Bo to nie trzeba kupować zaraz na "kila". Łyżka parmezanu nie zrujnuje, a
>> do "wyższych" celów warto się na nią szarpnąć. Poza tym jest dużo
>> podobnych
>> w smaku serów, a tańszych - cóż z tego, że to nie "jedyny oryginalny
>> oryginał".
>
> Tak więc za ten ekstrawagancji, ale nie powiem, pyszny, dodatek zapłacisz
> prawie 10zł.
> Gdy ktoś gotuje samodzielnie to więcej niż cena jednego obiadu.

Też gotuję obiady za 5 złotych - na przykład dziś tylko makaron z serem, bo
po pierwsze lubię, po drugie mąż na "nadkwasotowej" diecie i mu towarzyszę
chętnie. Parę takich 5-złotowych obiadów - i można raz tę cholernie drogą
solę zrobić. U mnie to danie na szczególne okazje, nie tak sobie kiedy się
komu zachce. Mam takich paręnaście potraw, które nie pojawiają się bez
okazji. Bez stałości pewnych przyporządkowań i konsekwencji w ich
przestrzeganiu nie tworzyłaby się tradycja. U nas danie jwt. towarzyszy
szczególnym dniom/osobom/okazjom - budzi drżenie serca (oprócz
przywoływania ślinki), zapada w pamięci, podkreśla znaczenie spotkania, po
to własnie jest przygotowywane.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2014-10-28 22:08:39

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 28 Oct 2014 18:35:41 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2014-10-28 18:20, Stokrotka pisze:

>> Tak więc za ten ekstrawagancji, ale nie powiem, pyszny, dodatek
>> zapłacisz prawie 10zł.
>> Gdy ktoś gotuje samodzielnie to więcej niż cena jednego obiadu.
>>
>
> Nie musisz zużyć jednorazowo całego opakowania 200g. Ten ser może
> spokojnie poleżeć do następnego spaghetti czy czegoś tam.


Można też mrozić, spokojnie. Mroziłam i parmezan, i manchego.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2014-10-28 22:12:57

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 28 Oct 2014 20:23:30 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):

> Ale też po
> zmieleniu do czego innego.

Jaraliście się 3333-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2014-10-29 09:04:20

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Tak więc za ten ekstrawagancji, ale nie powiem, pyszny, dodatek
>> zapłacisz prawie 10zł.
>> Gdy ktoś gotuje samodzielnie to więcej niż cena jednego obiadu.
>>
>
> Nie musisz zużyć jednorazowo całego opakowania 200g.
200g się w 10 zł nie zmieści.

--
http://ortografia.3-2-1.pl/ w zakładce 'inne' animacja dowód Tw Pitagorasa
bez mnożenia,
syntezator mowy Gdak i program dietetyczny Ananas.
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2014-10-29 09:08:02

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Tak więc za ten ekstrawagancji, ale nie powiem, pyszny, dodatek zapłacisz
>> prawie 10zł.
>> Gdy ktoś gotuje samodzielnie to więcej niż cena jednego obiadu.
>
> Też gotuję obiady za 5 złotych - na przykład dziś tylko makaron z serem,
NIe znoszę, jest ciężko strawny.
>....Parę takich 5-złotowych obiadów - i można....
NIe można, bo ci nie wyjdzie bilans białka. Ja jestem mięsożerna.

> raz tę cholernie drogą solę zrobić.
Akurat sola nie jest holernie droga, cena około tijapli.
Drogie to są sandacze, łososie i inne takie.
Ale 8 sztuk płatu ryby soli na 4 osoby to się można znaleźć w szpitalu ze
zwykłego pszejedzenia.


--
http://ortografia.3-2-1.pl/ w zakładce 'inne' animacja dowód Tw Pitagorasa
bez mnożenia,
syntezator mowy Gdak i program dietetyczny Ananas.
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kiszenie korzenia selera
Ratunku, wegańska uczta
Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »