Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sola pod beszamelem.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sola pod beszamelem.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 128


« poprzedni wątek następny wątek »

81. Data: 2014-11-01 22:42:56

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-11-01 22:40, Qrczak pisze:
>
>
> BTW da się coś zrobić z takim wypiekiem (jutro a za dwa dni pewnie
> wyschnie na suchar)?

Może na bułkę tartą się nada. Poza tym to się je takie suche i twarde.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


82. Data: 2014-11-01 22:43:08

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 1 Nov 2014 09:17:11 +0100, Stefan napisał(a):


> Guten Tag
> Sola strzałozębna jest w tej chwili w naprzeciwko mnie w Lidlu na
> QuitzowStrasse . Moabit. Berlin 34.99 euro za kilogram.
> pozdrawiam, po niedzieli wracam na Piaski

No, mówiłam Stokrotce, ze kosztuje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


83. Data: 2014-11-01 22:47:04

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 1 Nov 2014 16:22:51 +0100, Stokrotka napisał(a):

>>> Całkowicie nie wyważone ze względu na brak kwasu.
>>
>> W białym wiejskim serze brak kwasu? - jadłaś kiedyś biały ser? A "kwas"
>> dodatkowy można zjeść w owocach na deser 3-)
>
> Jadłam nie raz nawet domowy, nawet dziś, pyszny ale z pomidorkiem i sałatą,
> a ale nie jako dodatek do makaronu.

Do naleśników i w pierogach pewnie jadasz, a z podsmażanym makaronem to
małmazja istna, dla mnie sto razy lepsza - ach, ten smak i aromat
zezłoconej maślanej skorupki na kluseczkach....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


84. Data: 2014-11-01 22:50:12

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-11-01 22:42, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-11-01 22:40, Qrczak pisze:
>>
>>
>> BTW da się coś zrobić z takim wypiekiem (jutro a za dwa dni pewnie
>> wyschnie na suchar)?
>
> Może na bułkę tartą się nada. Poza tym to się je takie suche i twarde.

To zawsze.
Ale myślałam o jakimś bardziej wyrafinowanym zastosowaniu.

Tak se teraz myślę (już myślę, bo obiad się strawił), że można by one
czymś wypełnić i zapiec albo pokrojone w plasterki zapiec. Na ostro, na
słono, na słodko.
W ostateczności pokroić na grzaneczki do zupy.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


85. Data: 2014-11-01 22:51:32

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>>> Rozumiem, że to było pytanie retoryczne. Wiadomo kto.
>>> Wiadomo. Ale myślałam, że może jeszcze kto się objawi.
>>>
>> Ja. No oczywiście.
>> Mięso flądry i soli naprawdę trudno pomylić - różnią się nie tylko
>> smakiem, ale i aromatem, i kolorem, i konsystencją. Dużo by pisać,
>> skoro nie odróżniasz. Szczupak i śledź też należą do tego samego rzędu
>> (śledziokształtnych - Clupeiformes) - i co, też nie odróżniasz? Tia... :-|
>
> Hm, mam wrażenie, że jednakowoż nie chodziło Stefanowi o zwykłą flądrę.

Gdzieżby tam zwykłą! Strzałozębną! Wagi niezbyt wyrośniętego kota, dłuższą
niż przeciętny piekarnik (dobrze mieć odpowiednie naczynie szklane do nich
i podawać je po parce na jednego gościa).

Jarek

PS
Śledź przynależy do rzędu śledziokształtnych (Clupeiformes), szczupak
zaś do szczupakowatych (Esociformes).

--
Niebawem po wielorybie syrobrzyckim odkryłem szereg innych zwierząt.
Wymieniam między innymi: bałagułę chytrego, ssaka z gatunku nabierców,
wołu jadalnego, praojca krowy, wymoczka sepiowego, którego włączyłem do
gatunku szczurów wędrownych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


86. Data: 2014-11-01 22:58:32

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 1 Nov 2014 19:30:24 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):

> PS
> Ta ciemna, to prawa strona. Lewa zaś jest jasna. Wszystkie flądry
> oczy mają z prawej strony. Na lewą w ogóle nie spojrzą.

Żenua. Nie ma prawej ani lewej - jest góra i dół. Ryba jest ciemna og góry,
żeby dla wroga patrzącego z góry zlewała się z otoczeniem poniżej niej i
wokoło, a dla patrzacego z dołu - z jasnym prześwietlonym tłem nad nią. Ona
pływa poziomo, więc oczy ma na górnej, ciemnej powierzchni ciała. Tyle
wiesz, co zjesz - w tym przypadku dosłownie :-|

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


87. Data: 2014-11-01 22:59:30

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>>> BTW da się coś zrobić z takim wypiekiem (jutro a za dwa dni pewnie
>>> wyschnie na suchar)?
>>
>> Może na bułkę tartą się nada. Poza tym to się je takie suche i twarde.
>
> To zawsze.
> Ale myślałam o jakimś bardziej wyrafinowanym zastosowaniu.

Zrobić z tego można te takie kółka do zawieszania firanek. Tylko żabki
jakoś trzeba przysposobić.

Jarek

--
Trzeba sobie jakoś radzić, powiedział baca zawiązując but dżdżownicą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


88. Data: 2014-11-01 23:05:00

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 01 Nov 2014 22:31:46 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2014-11-01 22:20, XL pisze:
>> Dnia Sat, 01 Nov 2014 21:39:49 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-11-01 20:49, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>> Rozumiem, że to było pytanie retoryczne. Wiadomo kto.
>>> Wiadomo. Ale myślałam, że może jeszcze kto się objawi.
>>>
>> Ja. No oczywiście.
>> Mięso flądry i soli naprawdę trudno pomylić - różnią się nie tylko smakiem,
>> ale i aromatem, i kolorem, i konsystencją. Dużo by pisać, skoro nie
>> odróżniasz. Szczupak i śledź też należą do tego samego rzędu
>> (śledziokształtnych - Clupeiformes) - i co, też nie odróżniasz? Tia... :-|
>
> Hm, mam wrażenie, że jednakowoż nie chodziło Stefanowi o zwykłą flądrę.
>
> Ewa

Ale mnie chodzi o "ten sam rząd".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


89. Data: 2014-11-01 23:08:51

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-11-01 22:47, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 1 Nov 2014 16:22:51 +0100, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Całkowicie nie wyważone ze względu na brak kwasu.
>>>
>>> W białym wiejskim serze brak kwasu? - jadłaś kiedyś biały ser? A "kwas"
>>> dodatkowy można zjeść w owocach na deser 3-)
>>
>> Jadłam nie raz nawet domowy, nawet dziś, pyszny ale z pomidorkiem i sałatą,
>> a ale nie jako dodatek do makaronu.
>
> Do naleśników i w pierogach pewnie jadasz, a z podsmażanym makaronem to
> małmazja istna, dla mnie sto razy lepsza - ach, ten smak i aromat
> zezłoconej maślanej skorupki na kluseczkach....

Albo kładzione z białym serem polane tłuszczykiem ze skwarkami z boczku
i osypane obficie szczypiorem z cebuli.
[uwaga! kolejne danie za pinć]

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


90. Data: 2014-11-01 23:09:48

Temat: Re: Sola pod beszamelem.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-11-01 22:58, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 1 Nov 2014 19:30:24 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):
>
>> PS
>> Ta ciemna, to prawa strona. Lewa zaś jest jasna. Wszystkie flądry
>> oczy mają z prawej strony. Na lewą w ogóle nie spojrzą.
>
> Żenua. Nie ma prawej ani lewej - jest góra i dół. Ryba jest ciemna og góry,
> żeby dla wroga patrzącego z góry zlewała się z otoczeniem poniżej niej i
> wokoło, a dla patrzacego z dołu - z jasnym prześwietlonym tłem nad nią. Ona
> pływa poziomo, więc oczy ma na górnej, ciemnej powierzchni ciała. Tyle
> wiesz, co zjesz - w tym przypadku dosłownie :-|

Pan Jarosław patrzy bardziej z boczku.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kiszenie korzenia selera
Ratunku, wegańska uczta
Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »