« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-11 16:48:04
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9q50bj$afr$1@news.tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
knajpach
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
>
>
> Pzdr.
> Struś
Ja robie w ten sposob:
Kapuste czerwona traktuje tarka (mam taka specjalna, ktora za jednym
pociagnieciem kroi w dwoch plaszczyznach)W kazdym razie chodzi o to, zeby
byla drobniutko poszatkowana, wtedy nie trzeba jej podgotowywac ani
traktowac wrzatkiem/
do teg:o
duze kwasne jablko,cebula i dwa - trzy zabki czosnku
Calosc przyprawiam sola, cukrem i sokiem z cytryny. Mozna tez kapnac troche
oliwy
--
grazyna
nr Gadu-Gadu 1107650
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-11 20:36:25
Temat: Sorówka z czerwonej kapustyCzy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs knajpach
ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
Dzieki za sugestie wszelkie.
Pzdr.
Struś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 22:22:53
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapustyHej :))
Ja robie tak:
Kapuste drobniutko sztkuje i lekko obgotowuje. Nastepnie dodaje jedno jablko
, cebulke, kilka kropel cytryny, lyzeczka musztardy, troszke cukru i oliwki.
Pozdrawiam
^KIKI^
Gosia Ceglinska
Użytkownik Struś <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9q50bj$afr$...@n...tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs knajpac
h
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
>
>
> Pzdr.
> Struś
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 00:28:04
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Struś wrote in message <9q50bj$afr$1@news.tpi.pl>...
>Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? <
a ja robie tak: kapuste czerwona i biala drobno szatkuje, scieram na tarce
marchewke, wszystko mieszam i lekko sole, zeby zmieklo, nastepnie dodaje
octu winnego, troche pieprzu i oliwy, mieszam i odstawiam, zeby sie
przegryzlo.
Na koniec posypuje pietruszka, albo koperkiem.
Ladne jest i kolorowe i smakiem chyba nie ustepuje tradycyjnej surowce, na
ktora przepis podano w poprzednich postach.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 06:04:21
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9q50bj$afr$1@news.tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
knajpach
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
Bardzo smaczna jest surówka z któregoś z numerów książeczek Poradnika
Domowego:
kroi sie czerwoną i białą kapustę, do tego daje się namoczone rodzynki,
majonez, chyba szczypiorek...jak ktoś chce, to mogę dokładnie sprawdzić co
tam potrzeba, dawno nie robiłam tej surówki a piszę z pamięci, ale jest
pyszna ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 07:17:34
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9q50bj$afr$1@news.tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
knajpach
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic
itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
>
>
> Pzdr.
> Struś
A ja :
Rozdrabniam kapustę w malakserze, wrzucam na wrzątek, dodaje octu
(żeby nie straciła koloru!!!). Na patelni szklę bardzo drobno
posiekaną cebulkę najlepej na oliwie ziołowej. Odcedzam kapustę,
wrzucam do cebulki i mieszam przez chwilę żeby się przegryzło. Dodaję
jabłko, sól, cukier i inne przyprawy. Czasem można dodać groszek
konserwowy.
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 07:19:35
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Użytkownik Struś <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9q50bj$afr$...@n...tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
knajpach
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
>
>
> Pzdr.
> Struś
Dla odmiany mozna zrobic tak: do poszatkowanej leciutko obgotowanej kapusty
dodajemy por w cieniutkich talarkach i pokrojony w kostke miazsz pomaranczy,
posiekana cebule, przyprawiamy octem winnym, oliwa (sporo!), sol, pieprz,
cukier. Super wyglada jak sie pomaranca zaczyna robic fioletowa.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 08:30:23
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapustyAha, Krakusy (bo ja jedna z nich) dodaja do tej w tradycyjnej wersji z
jablkiem i cebula ugotowana fasolke, taka biala drobniutka. I do przepisu z
pomarazcza wkradl sie blad: ma byc bez cebuli, por wystarczy!
Agata Solon, naturalna
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9q6579$cos$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Struś <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9q50bj$afr$...@n...tpi.pl...
> > Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
> knajpach
> > ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> > Dzieki za sugestie wszelkie.
> >
> >
> > Pzdr.
> > Struś
> Dla odmiany mozna zrobic tak: do poszatkowanej leciutko obgotowanej
kapusty
> dodajemy por w cieniutkich talarkach i pokrojony w kostke miazsz
pomaranczy,
> posiekana cebule, przyprawiamy octem winnym, oliwa (sporo!), sol, pieprz,
> cukier. Super wyglada jak sie pomaranca zaczyna robic fioletowa.
>
> Agata Solon, naturalna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 11:18:35
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapusty
Użytkownik Struś <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9q50bj$afr$...@n...tpi.pl...
> Czy wie ktos moze ja takowa zrobic? Jadle juz kilka razy w jakichs
knajpach
> ale jakos nie wiem jak do niej podejsc. Tak jak z bialej? Zasolic itd?
> Dzieki za sugestie wszelkie.
>
a ja znam zupełnie inną surówkę na ciepło z takiej kapuchy.
Kroi się ją w grubsze paski i gotuje do miękkości w lekko osolonej wodzie z
maciupkim dodatkiem kostki rosołowej, w trakcie gotowania bum w to duzo
rodzynek i kilka pociachanych suszonych śliwek, no i na koniec soku z
cytryny trochę, żeby zyskała pięknego kolorku. A, no i pieprzu.
Pycha do kartofelków z mięskiem.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 22:39:16
Temat: Re: Sorówka z czerwonej kapustyDZieki wszystkim za odzew.
Pzdr.
Struś
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9q6jiv$jem$1@news.tpi.pl...
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |