Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!new
sfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews
.com!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc07.POSTED!01
31c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e9n8ad$nk7$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
Subject: Re: Sos brazylijski/argentynski (???)
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <mYJvg.7107$Lw.4366@trnddc07>
Date: Thu, 20 Jul 2006 11:40:02 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.166.157
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc07 1153395602 72.71.166.157 (Thu, 20 Jul 2006 07:40:02 EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Jul 2006 07:40:02 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273629
Ukryj nagłówki
"Wojciech Wierba" <W...@i...edu.pl> wrote in message
news:e9n8ad$nk7$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Skladniki:
> 1. Torebka ziol prowansalskich - 1 szt. (a moze 2) ile gramow?
> 2. Torebka oregano - 2 szt. (a moze 1)
> 3. Czosnek (granulowany? - watpie) swiezy - ile ??
> 4. Szklanka oliwy z oliwek
> 5. Szklnka octu balsamicznego
> 6. Byc moze cos jeszcze ?
>
> Ziola zalewalo sie szklanka (cieplej/goracej?) wody,
> a gdy napecznialy dodawalo sie czosnek (i moze cos jeszcze),
> oliwe i ocet balsamiczny.
>
> Podobno ten sos (?) podawany jest praktycznie zawsze do
> posilku w Argentynie?, Brazyli?
To pewnie chimichurri w wersji sosu (bo to moze byc tez uzywane marynata do
miesa czy sos do smarowania miesa na grillu tylko, ze skladniki sie wahaja.)
Podaruj sobie ziola prowansalskie.
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 -3 lyzki stolowe soku z cytryny
ocet winny (z czerwonego wina najlepiej) do smaku - zwykle pare lyzek.
1/2 szklanki swiezej naci pietruszki drobno posiekanej
2 zabki czosnku przez praska
2 szlotki drobno posiekane
1 lyzka bazylii, tymianku, oregano,sol i pieprz do smaku. W zaleznosci,
ktore przyprawy lubisz (mozna zmieszac...byle nie przesadzac, bo wyjdze
ziolowy syf...)
Jak kto lubi mozna dodac pociapana papryczke jalapeno (bez ziaren)
Mozna zmiksowac i odstawic na 2-3 godziny do lodowki.
--
><eM eL><
|