Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos grzybowy
Date: Mon, 13 Oct 2003 22:33:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <bmf1fm$iqh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bmetmu$r9p$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1066076471 19281 217.96.157.156 (13 Oct 2003 20:21:11
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Oct 2003 20:21:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176231
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bmetmu$r9p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Widze ze tu tydzien dobroci dla leniuchow ;) A ja wlasnie nie mam czasu na
> przejrzenie dokladne archiwu. Szukam przepisu na sos grzybowy, najchetniej
> pieczarkowy, bo nic poza nimi w okolicy nie dorwe. Myslalam o pieczarkach
w
> smietanie, ale jak sie je robi? Wystarczy poddusic i dodac smietany i
> przypraw? Smietana sie nie zwarzy? I jaka dac? A moze jakis inny? Ma to
byc
> do pierogow, albo kopytek. Macie jakies propozycje?
dokladnie tak,jakmowisz, a smietana najlepiej z tych ponad 30%,kremowka
bo super zageszzca ten sos, nie dodaje sie zadnej maki ani innych ustrojstw
zageszczajacych
mozesz tez podlac to troche rosolem np jesli nie ma byc mocno gesty, a
przyprawy.. ja stosuje soli pieprz czarny:)
aha, pieczarki najpierw podduszam z cebula (cebule mozna tez zezlocic
wczesniej)
a sos grzybowy - ojej, znowu siweta mi sie marza...:)) - grzyby( prawdziwki,
podgrzybki) (ilosc w zaleznosci ile sie chce sosu .. doprawdy nigdy nie
wazylam, wrzucam do "stalego" garnka na oko) do garna, zalewam woda i
zostawiam na noc, potem gotuje, coby miekkie sie zrobily
w samym wywarze grzybowym zostawiam ich tylko pare (4-5) reszta zostaje
wykorzystana do farszu na pierogi i uszka
wywar gotuje
dodaje czosnku - zabki przekrajam w osemki, doprawiam pieprzem, sola,
podlewam smietana
jesli jest to zwykla taka do zaprawiania zup, trzeba ja wymieszac troche z
maka, zeby zagescic, jesli doda sie tej wiekszoprocentowej sos zgestnieje
sam
jelsi jest zbyt aromatyczny,mozna podlac rosolem
|