Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!sgh.waw.pl!not-for-mail
From: "Bozenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Syrop
Date: Thu, 8 Apr 2004 20:08:40 +0200
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 23
Message-ID: <c544ii$pg7$1@absolut.sgh.waw.pl>
References: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: pc192-98.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197870
Ukryj nagłówki
Użytkownik "gwiazdka" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04040819435164@polnews.pl...
> Czy ktos z Was szanowni grupowicze zna moze przepis na syrop na
> przeziebienie. Bo akurat na te swieta sie rozchorowalam:( pamietam ze jak
> byam mala to babcia robila cos takiego chyba z czosnku, cytryny itd.
Ja dostawalam takie cos:
- wycisnac sok z cytryny
- podgrzac sok do ok. 40C np. wstawiajac szklanke/kubek do goracej wody
- wlozyc kilka lyzeczek miodu (najlepiej lipowego - jest dobry na
przeziebienia)
- rozmieszac, zeby miod sie rozpuscil
Wazne jest, aby przestrzegac temperatury, poniewaz miod traci sowoje
lecznicze wlasciwosci przy 45C...
Wypic szybko (zle w smaku nie jest) i wpakowac sie pod pierzynke :-)
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|