Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szarlotka sypana - pytanie techniczne Re: Szarlotka sypana - pytanie techniczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Szarlotka sypana - pytanie techniczne

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szarlotka sypana - pytanie techniczne
Date: Fri, 9 May 2008 18:52:30 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <g01vgd$ar9$1@news.onet.pl>
References: <g01lj0$mv5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c168-68.icpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1210351949 11113 85.221.168.68 (9 May 2008 16:52:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 May 2008 16:52:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: K+5oOzBnW6+X0XTTbdEgujUk5Dzdfipu
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313318
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:g01lj0$mv5$1@inews.gazeta.pl...
> Pytanie: kto ma rację i które wyjdzie lepsze? :)

Ja zawsze piekłam z tego przepisu (z grupy chyba - nie jestem pewna autora:

"1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna,
jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 g masła

Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupiący, szarlotka jest bardzo smaczna na
ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobinę mięknie i łatwiej ją
pokroić.
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Podzielić na trzy części.
Jabłka (renety albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo
bułką tartą. Ułożyć wiórki masła.
Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek
posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z
cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami
masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej
więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej
temperaturze)."

Tylko moja modyfikacja polegała właśnie na przełożeniu odrobiny masła
wewnątrz szarlotki. Wychodziła dobra, choć nie ukrywam, ze wole te prawdziwą
na kruchym cieście.

Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktosia


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.05 medea
09.05 medea
09.05 Ikselka
09.05 medea
09.05 Ikselka
09.05 medea
09.05 Ikselka
09.05 Bluzgacz
10.05 Theli
10.05 medea
10.05 Ikselka
11.05 Theli
11.05 Ikselka
11.05 Krystyna
11.05 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6