Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szarlotka sypana - pytanie techniczne
Date: Fri, 9 May 2008 18:52:30 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <g01vgd$ar9$1@news.onet.pl>
References: <g01lj0$mv5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c168-68.icpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1210351949 11113 85.221.168.68 (9 May 2008 16:52:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 May 2008 16:52:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: K+5oOzBnW6+X0XTTbdEgujUk5Dzdfipu
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313318
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:g01lj0$mv5$1@inews.gazeta.pl...
> Pytanie: kto ma rację i które wyjdzie lepsze? :)
Ja zawsze piekłam z tego przepisu (z grupy chyba - nie jestem pewna autora:
"1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna,
jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 g masła
Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupiący, szarlotka jest bardzo smaczna na
ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobinę mięknie i łatwiej ją
pokroić.
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Podzielić na trzy części.
Jabłka (renety albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo
bułką tartą. Ułożyć wiórki masła.
Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek
posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z
cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami
masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej
więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej
temperaturze)."
Tylko moja modyfikacja polegała właśnie na przełożeniu odrobiny masła
wewnątrz szarlotki. Wychodziła dobra, choć nie ukrywam, ze wole te prawdziwą
na kruchym cieście.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktosia
|