« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-23 18:39:37
Temat: Szczypiorek
Hi
Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
grzechu :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-23 18:53:21
Temat: Re: SzczypiorekCzes'c',
> Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
> wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
> grzechu :
Ja cierpie; na nadmiar szczypiorku i od dawna planuje; zrobic' tarta;.
Niestety póki co na planach sie; kon'czy. Poprosze; zatem o przepis.
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-23 19:07:58
Temat: Re: Szczypiorek
Le dimanche 23 avril 2006 ? 20:53:21, dans <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
> Czes'c',
>> Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
>> wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
>> grzechu :
> Ja cierpie; na nadmiar szczypiorku i od dawna planuje; zrobic' tarta;.
> Niestety póki co na planach sie; kon'czy. Poprosze; zatem o przepis.
No u mnie tysz tak bywalo :)
Na dosc pokazna tarte (circa 4 osoby) potrzebne jest
- pol litra drobno posiekanego szczypiorku (ja najpierw pokroilam
wzduz, bo grube lodygi byly), jezeli jest posiekany tylko "w poprzek"
to pewnie wiecej niz pol litra
- jedno gotowe kruche ciasto (200 g)
- 200 - 250 g szynki konserwowej)
- 3 jajka
- 1 kubek smietany (200 ml), ja uzylam 33% ale pewnie 18% tez sie nada
- sol, pieprz i galka
Posiekany szczypiorek wymieszac ze smietana, wbic jajka po jednym,
dodac drobno pokrojona szynke, galke, pieprz. Posolic ostroznie (w
szynce jest juz troche soli).
Wszystko porzadnie wymieszac i wylac na kruche ciasto (ciasto
oczywiscie juz w formie do tarty). Piec 20 min : wtedy wlasciwie jest
juz gotowe. Ja po 20 min. wyjelam, posypalam parmezanem i wlozylam
jeszcze na kilka minut, zeby parmezan mogl sie stopic i troche
przypiec. Ale ten parmezan wlasciwie nie jest konieczny, mysle tez ze
mozna uzyc jakiegos lagodnego sera tez.
Wyszlo znakomicie, szczypiorek daja bardzo fajny smak,
wiosenno-cebulowy. No i zachowal prawie calkowicie kolor, wiec i
ladnie ta tarta wygladala :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-28 07:21:28
Temat: Re: SzczypiorekEwa (siostra Ani) N. napisa?(a):
> Le dimanche 23 avril 2006 ? 20:53:21, dans <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
>
>
>> Czes'c',
>>
>>> Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
>>> wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
>>> grzechu :
>>>
>
>
>> Ja cierpie; na nadmiar szczypiorku i od dawna planuje; zrobic' tarta;.
>> Niestety póki co na planach sie; kon'czy. Poprosze; zatem o przepis.
>>
>
> No u mnie tysz tak bywalo :)
>
> Na dosc pokazna tarte (circa 4 osoby) potrzebne jest
>
> - pol litra drobno posiekanego szczypiorku (ja najpierw pokroilam
> wzduz, bo grube lodygi byly), jezeli jest posiekany tylko "w poprzek"
> to pewnie wiecej niz pol litra
> - jedno gotowe kruche ciasto (200 g)
> - 200 - 250 g szynki konserwowej)
> - 3 jajka
> - 1 kubek smietany (200 ml), ja uzylam 33% ale pewnie 18% tez sie nada
> - sol, pieprz i galka
>
> Posiekany szczypiorek wymieszac ze smietana, wbic jajka po jednym,
> dodac drobno pokrojona szynke, galke, pieprz. Posolic ostroznie (w
> szynce jest juz troche soli).
>
> Wszystko porzadnie wymieszac i wylac na kruche ciasto (ciasto
> oczywiscie juz w formie do tarty). Piec 20 min : wtedy wlasciwie jest
> juz gotowe. Ja po 20 min. wyjelam, posypalam parmezanem i wlozylam
> jeszcze na kilka minut, zeby parmezan mogl sie stopic i troche
> przypiec. Ale ten parmezan wlasciwie nie jest konieczny, mysle tez ze
> mozna uzyc jakiegos lagodnego sera tez.
>
> Wyszlo znakomicie, szczypiorek daja bardzo fajny smak,
> wiosenno-cebulowy. No i zachowal prawie calkowicie kolor, wiec i
> ladnie ta tarta wygladala :)
>
>
> Ewcia
>
>
Czy tarte zapieka?as' wczes'niej?
Jakiej firmy kupowa?as' tarte?
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-28 08:03:33
Temat: Re: Szczypiorek
Le vendredi 28 avril 2006 ŕ 09:21:28, dans <e2sf0v$81j$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
>> Posiekany szczypiorek wymieszac ze smietana, wbic jajka po jednym,
>> dodac drobno pokrojona szynke, galke, pieprz. Posolic ostroznie (w
>> szynce jest juz troche soli).
>>
>> Wszystko porzadnie wymieszac i wylac na kruche ciasto (ciasto
>> oczywiscie juz w formie do tarty). Piec 20 min : wtedy wlasciwie jest
>> juz gotowe. Ja po 20 min. wyjelam, posypalam parmezanem i wlozylam
>> jeszcze na kilka minut, zeby parmezan mogl sie stopic i troche
>> przypiec. Ale ten parmezan wlasciwie nie jest konieczny, mysle tez ze
>> mozna uzyc jakiegos lagodnego sera tez.
> Czy tarte zapieka?as' wczes'niej?
Nie.
> Jakiej firmy kupowa?as' tarte?
Monoprix (watpie aby byla w Polsce). Jezeli nie masz zaufania to zrob
kruche ciasto sama (250 g maki, 125 g masla, sol, troche wody :
wzystko zasiekac, szybko wyrobic i schlodzic w lodowce przez 30 min.)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-30 16:05:34
Temat: Re: Szczypiorek
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9320661069$20060428100334@ewcia.kloups...
>
> Monoprix (watpie aby byla w Polsce). Jezeli nie masz zaufania to zrob
> kruche ciasto sama (250 g maki, 125 g masla, sol, troche wody :
> wzystko zasiekac, szybko wyrobic i schlodzic w lodowce przez 30 min.)
>
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz
>
Monoprix? I dobra była?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-30 16:30:25
Temat: Re: Szczypiorek
Le dimanche 30 avril 2006 ? 18:05:34, dans <e32n65$6m$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Monoprix? I dobra by?a?
?
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |