Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.cyf-kr.edu.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: Asia Kopiczyn'ska <asia.kopiczynska@USUN_TOinteria.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szczypiorek
Date: Fri, 28 Apr 2006 09:21:28 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 53
Message-ID: <e2sf0v$81j$1@news.interia.pl>
References: <4414256996$20060423203938@ewcia.kloups> <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl>
<9990984721$20060423210759@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: 97-96.echostar.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.interia.pl 1146208095 8243 213.156.97.96 (28 Apr 2006 07:08:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Apr 2006 07:08:15 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <9990984721$20060423210759@ewcia.kloups>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
X-Authenticated-User: asia.kopiczynska % interia+pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267643
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. napisa?(a):
> Le dimanche 23 avril 2006 ? 20:53:21, dans <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
>
>
>> Czes'c',
>>
>>> Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
>>> wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
>>> grzechu :
>>>
>
>
>> Ja cierpie; na nadmiar szczypiorku i od dawna planuje; zrobic' tarta;.
>> Niestety póki co na planach sie; kon'czy. Poprosze; zatem o przepis.
>>
>
> No u mnie tysz tak bywalo :)
>
> Na dosc pokazna tarte (circa 4 osoby) potrzebne jest
>
> - pol litra drobno posiekanego szczypiorku (ja najpierw pokroilam
> wzduz, bo grube lodygi byly), jezeli jest posiekany tylko "w poprzek"
> to pewnie wiecej niz pol litra
> - jedno gotowe kruche ciasto (200 g)
> - 200 - 250 g szynki konserwowej)
> - 3 jajka
> - 1 kubek smietany (200 ml), ja uzylam 33% ale pewnie 18% tez sie nada
> - sol, pieprz i galka
>
> Posiekany szczypiorek wymieszac ze smietana, wbic jajka po jednym,
> dodac drobno pokrojona szynke, galke, pieprz. Posolic ostroznie (w
> szynce jest juz troche soli).
>
> Wszystko porzadnie wymieszac i wylac na kruche ciasto (ciasto
> oczywiscie juz w formie do tarty). Piec 20 min : wtedy wlasciwie jest
> juz gotowe. Ja po 20 min. wyjelam, posypalam parmezanem i wlozylam
> jeszcze na kilka minut, zeby parmezan mogl sie stopic i troche
> przypiec. Ale ten parmezan wlasciwie nie jest konieczny, mysle tez ze
> mozna uzyc jakiegos lagodnego sera tez.
>
> Wyszlo znakomicie, szczypiorek daja bardzo fajny smak,
> wiosenno-cebulowy. No i zachowal prawie calkowicie kolor, wiec i
> ladnie ta tarta wygladala :)
>
>
> Ewcia
>
>
Czy tarte zapieka?as' wczes'niej?
Jakiej firmy kupowa?as' tarte?
Pozdrawiam
Asia
|