Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szczypiorek
Date: Sun, 23 Apr 2006 21:07:58 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 45
Message-ID: <9990984721$20060423210759@ewcia.kloups>
References: <4414256996$20060423203938@ewcia.kloups> <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net 4Kp9g6jqJyn/UobP1+IHUggUy5m4Yntg09wzk8lILE4cLFGNTy
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl>
X-Comment-To: Asia Kopiczyn'ska
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266869
Ukryj nagłówki
Le dimanche 23 avril 2006 ? 20:53:21, dans <e2ghmn$ath$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
> Czes'c',
>> Jezeli ktos cierpi na nadmiar szczypiorku to sluze wlasnie
>> wyprobowanym przepisem na tarte ze szczypiorkiem. Taki wyszedl warty
>> grzechu :
> Ja cierpie; na nadmiar szczypiorku i od dawna planuje; zrobic' tarta;.
> Niestety póki co na planach sie; kon'czy. Poprosze; zatem o przepis.
No u mnie tysz tak bywalo :)
Na dosc pokazna tarte (circa 4 osoby) potrzebne jest
- pol litra drobno posiekanego szczypiorku (ja najpierw pokroilam
wzduz, bo grube lodygi byly), jezeli jest posiekany tylko "w poprzek"
to pewnie wiecej niz pol litra
- jedno gotowe kruche ciasto (200 g)
- 200 - 250 g szynki konserwowej)
- 3 jajka
- 1 kubek smietany (200 ml), ja uzylam 33% ale pewnie 18% tez sie nada
- sol, pieprz i galka
Posiekany szczypiorek wymieszac ze smietana, wbic jajka po jednym,
dodac drobno pokrojona szynke, galke, pieprz. Posolic ostroznie (w
szynce jest juz troche soli).
Wszystko porzadnie wymieszac i wylac na kruche ciasto (ciasto
oczywiscie juz w formie do tarty). Piec 20 min : wtedy wlasciwie jest
juz gotowe. Ja po 20 min. wyjelam, posypalam parmezanem i wlozylam
jeszcze na kilka minut, zeby parmezan mogl sie stopic i troche
przypiec. Ale ten parmezan wlasciwie nie jest konieczny, mysle tez ze
mozna uzyc jakiegos lagodnego sera tez.
Wyszlo znakomicie, szczypiorek daja bardzo fajny smak,
wiosenno-cebulowy. No i zachowal prawie calkowicie kolor, wiec i
ladnie ta tarta wygladala :)
Ewcia
--
Niesz
|