Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <h...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Szparagi
Date: 30 Jan 2002 09:40:39 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 25
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <a36dj4$jb7$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1012380039 24065 192.168.240.245 (30 Jan 2002 08:40:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2002 08:40:39 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.80.115, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:40322
Ukryj nagłówki
>
> Użytkownik "Ituś" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:17430-1011778459@213.17.138.62...
> > Rośnie mi pod domem szparag (odziedziczyłem wraz z domem). Co roku
> > przypominam sobie o nim gdy już wychodzi z ziemi i kwitnie. Czy
> > mógłbym poprosić o poradę jak go potraktować by go zjeść.
> > Przy okazji czy tnąc do jedzenia nie utrupię roślinki?
>
> Możliwości są dwie. Albo jesienią zrobisz nad szparagiem kopiec na 30-40 cm
> i wiosną rozgarniając wytniesz kiełkujące pędy nożem (szparagi "białe"),
> albo bez kopca poczekasz aż wykiełkują i po osiągnięciu przez nie 20 cm
> obetniesz (szparagi "zielone" - mogą być łykowate). Jeśli nie wytniesz
> absolutnie wszystkich pędów, to roślina przeżyje. Z jednej kępy wielu
> szparagów nie będzie, ale jako roślina ozdobna jest bardzo przyjemny.
>
> Pozdrawiam, Basia.
>
> Skoro juz mowa o szparagach to moze ktos wie gdzie mogę kupić gotową rozsadę
(kłącza) Mam ambicję posiadania własnej "szparagarni" ale od kilku lat kończy
się na ambicji :-((((
Pozdrawiam, Hania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|