Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Sztukamies" - dlaczego ?
Date: Sat, 25 Jun 2005 08:59:32 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: w...@o...pl@ns.pawlacz.com
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <8197967555$20050622231057@ewcia.kloups>
<4...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1119682770 29189 80.72.34.43 (25 Jun 2005 06:59:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jun 2005 06:59:30 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242295
Ukryj nagłówki
In article <4...@p...onet.pl>,
sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> "Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>
> > Dlaczego wszyscy na prc
>
> ???
> rozumiem prk albo prt, ale prc?
>
> >pisza "sztukamies" zamiast normalnie "sztuka
> > miesa" lub "sztuka miesa z rosolu" ?
>
> Jak byś była ciut starsza <komplement> i pamiętała PRL, to pamiętałabyć
> również Menu scienne w postaci tablic z wciskanymi literkami(*)
> Ponieważ miało to ograniczenia na ilość liter, stąd wynalazki typu
> "sztukamies",
To co zrobisz z takimi cytatami:
A u mnie w szynku w dzień dżdżysty, duże jasne po czystej i sztukamięs
przy kości (Tuwim)
W końcu przy piwku i przy sztukamięsie podali sobie ręce. (Syrokomla)
Prędzej bym przypuszczał, że sztukamięs to starsza "sztukamięsy" jak u
Chłędowskiego czy u Kraszewskiego:
Tradycyjną jarzyną do sztukamięsy jest ćwikła
Podali sztukamięsę
co zostało zmaskulinizowane przez kelnerów wołających do kuchni:
"sztukamięs... ...az". "sztukamięs... dwa". ;
> I sztukamies w tym wydaniu to wcale nie w rosole, ino jak sie udusi vel
> w sosie wlasnym
Sztukamięs w żadnym wydaniu to nie jest w rosole, tylko po prostu
gotowana wołowina. Rozumiem jednak, że duszoną wołowinę podawano jako
sztukamięs w jakichś barach szybkiej obsługi? Trochę mnie to dziwi, bo
ugotować łatwiej, sos się robi z zasmażki z dodatkami, a jeszcze ma się
wywar na zupę.
Władysław
|