Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "majcherx" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szybkie danie dla głodomorów
Date: Fri, 29 Nov 2002 12:17:54 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: m...@p...onet.pl@trawek.t16.ds.pwr.wroc.pl
Message-ID: <as7id4$5bb$1@news.onet.pl>
References: <as5c4j$n3r$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: trawek.t16.ds.pwr.wroc.pl
X-Trace: news.onet.pl 1038568676 5483 156.17.232.24 (29 Nov 2002 11:17:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2002 11:17:56 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136687
Ukryj nagłówki
> Pokrojoną cukinię, paprykę, cebulę i pory wrzucamy na głęboką patelnię z
> oliwą i dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy pomidory pokrojone w
> ćwiartki i czosnek, posypujemy majerankiem i dokładamy ugotowane
ziemniaki.
> Wszystko dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec
> dodajemy starty żółty ser i czekamy, aż się rozpuści na wierzchu potrawy.
> Wykladamy na talerze i posypujemy świeżym koperkiem.
Hi!
Moja Mama robi coś podobnego, tzn. nazywa to "Kartofle po białorusku", a nie
ziemniaki :).
Robi się to mniej więcej podobnie, głęboka patelnia, z wysokimi ściankami
bocznymi, trochę oleju, na dół kładziemy pokrojone pory, wczoraj
kupiłem na ryneczku (0,50 gr/1 por). Do tego papryka czerwona,
zielona(obecnie tańsza, bo jeszcze krajowa, wczoraj 3,50 kg), ziemniaki
pokrojone
podobnie jak na frytki tylko oczywiście 3-4 razy większe płaty. Możemy dodać
cebulę, można też mięso (aczkolwiek ja wole bez). Dusimy, tylko dość długi
czas, na pewno więcej niż parę minut, aż będą miękkie. Wtedy, koncentrat
pomidorowy mieszamy z ziemniakami i już gotowe - dużo koncentratu, mniam,
mniam. Danie bardzo syte i wydajne, tanie. Robię to w sobotę, pierwszy raz
sam bez Mamy, zobaczę jak wyjdzie, może coś napisze, jak wyszło.
Pozdrawiam. majcher.
P.S. Ceny dotyczą Wrocławia, rynek koło Pl. Grunwaldzkiego, ciekaw jestem
jak w innych częściach Polski, kształtują się ceny warzyw.
|