Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Athena" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu
Date: Wed, 15 Dec 2004 15:41:56 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 211
Sender: a...@o...pl@dnz130.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <cppife$8ao$1@news.onet.pl>
References: <cppeso$mgs$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Athena" <a...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: dnz130.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/related;
boundary="----=_NextPart_000_00BF_01C4E2BC.9BB86AE0";
type="multipart/alternative"
X-Trace: news.onet.pl 1103121710 8536 83.24.107.130 (15 Dec 2004 14:41:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2004 14:41:50 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225302
Ukryj nagłówki
Porcje: 6 porcji Koszt: 30-40 zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kalorie:
bardzo dużo
Składniki:
- 6 jajek,
- 400 gram mascarpone (niecale dwa opakowania; dla niewtajemniczonych: to
rodzaj wloskiego serka),
- 2 opakowania podluznych biszkoptow,
- 2 filizanki mocnej kawy (espresso),
- 100-200 ml marsalli lub amaretto,
- 6 czubatych lyzek cukru waniliowego,
- kakao do posypania (lub gorzka czekolada).
Jak przyrządzić?
Zoltka ucieramy z cukrem waniliowym (tak aby sie calkowicie rozpuscil),
dodajemy mascarpone i ucieramy na gladka mase.
Bialka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszajac (nie
mozna tego robic zbyt gwaltownie aby masa nie stracila puszystosci). Przygotowana
wczesniej kawe (nie powinna byc goraca) mieszamy z alkoholem na glebokim talerzu,
zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt dlugie
zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i ukladamy na
dnie formy (moze byc np. naczynie zaroodporne). Na biszkopty wykladamy polowe masy,
posypujemy bardzo gesto kakao lub czekolada, wykladamy druga polowe masy i wstawiamy
do lodowki minimalnie na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy gesto kakao lub
czekolada.
Jak podawać?
Posypac kakao PRZED PODANIEM.
Uwagi:
Tiramisu najlepsze jest nastepnego dnia, a juz na pewno nie warto go probowac
wczesniej niz przed uplywem 4 godzin - sprawdzilam na wlasnej skorze - dopiero po 4
godzinach masa sie scina.
Przepis prosto od rodowitej Wloszki :-).
Czas przygotowania:
+ czas przechowywania w lodowce
Użytkownik "Ruda" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cppeso$mgs$1@atlantis.news.tpi.pl...
Czy ktos poda mi przepis na Tiramisu??
Z góry dziekuje
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.809 / Virus Database: 551 - Release Date: 04-12-09
|