Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort
Date: Sat, 03 Feb 2007 04:16:52 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <eq0uqt$hvn$1@inews.gazeta.pl>
References: <epuu3m$p1e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1170472605 18423 89.151.25.164 (3 Feb 2007 03:16:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 3 Feb 2007 03:16:45 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <epuu3m$p1e$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290270
Ukryj nagłówki
Bernadeta Hołda napisał(a):
> Witam!
> Moja córka w niedzielę ma urodziny. Podajcie proszę przepis na jakiś
> sprawdzony , dobry tort, bo mnie się już wyczerpały pomysły.
jesli chodzi o przepis sprawdzony, to mniej więcej 2 tyg. temu moja córa
miałą urodziny i tort był taki:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1581 - nie ma z nim specjalnie
dużo roboty, dzieciakom smakował, no i ładnie wygląda.
W ogóle na tej stronie w dziale "Potrawy jak z bajki" jest sporo fajnych
przepisów, które mozna wykorzystać z okazji dziecięcej imprezki.
Natomiast gdybyś miała ochotę trochę się pobawić i poeksperymentować, to
mam w swoich zasobach przepis na taki tort:
TORT LODOWY
40 dag konfitury
22 dag gorzkiej czekolady
5 żółtek
15 dag cukru
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
1 l kremówki
20 dag bitej śmietany
1 gotowy blat biszkoptowy
Żółtka utrzeć z cukrem, kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodawać po
łyżce do masy jajecznej cały czas ucierając. Masę podzielić na 2 części,
do jednej dodać skórkę z cytryny, do drugiej skórkę z pomarańczy,
wymieszać i ostudzić. Obie włożyć do zamrażalnika na 4 godz.
Biszkopt przekroić na 2 części, jedną z nich pokruszyć i polać połową
rozpuszczonej czekolady. Nastepnie:
1. do tortownicy wyłozyć zmrożoną masę pomarańczową,
2. wylać resztę czekolady,
3. przykryć blatem biszkoptowym,
4. wyłożyć 1/3 masy cytrynowej,
5. ułozyć połowę pokruszonego blatu biszkoptowego,
6. przykryć resztą masy,
7. posmarować konfiturą,
8. ułożyć resztę pokruszonego blatu,
9. wstawić na godzinę do zamrażalnika,
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Z góry uprzedzam, ze nie robiłam tego tortu, ale kusi mnie już od bardzo
dawna:)
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|