Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-ma
il
From: "Lilla" <l...@e...flt.krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort Stefanka
Date: Tue, 29 Feb 2000 09:54:00 +0100
Lines: 31
Message-ID: <89g1j8$ah$1@helios.man.lublin.pl>
References: <38b8212d$1@news.astercity.net>
NNTP-Posting-Host: 194.92.22.115
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23871
Ukryj nagłówki
Użytkownik Izunia <i...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:38b8212d$...@n...astercity.net...
> Czy ktos moglby mi podac przepis na tort Stefanka. Moja mama chce
zrobic, a
> ja nawet nie wiem jak to wyglada?
Wlasnie tu jest problem, mam kilka przepisow na cos takiego i one roznia
sie miedzy soba zasadniczo :) Podam jeden z nich:
Ciasto: 8 zoltek, 4 bialka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. maki pszennej, 2
lyzki maki ziemniaczanej, 4 lyzki kakao.
Zoltka utrzec z polowa cukru na mase, ubic bialka na sztywno,
dodajac druga polowe cukru, wymieszac delikatnie z zoltkami, dodac
przesiana make z kakao, wymieszac. Upiec ciasto w foremce keksowej w
temp. 220 C, po wystudzeniu go, przekroic wzdluz na 3 czesci.
Krem: 2 szkl. mleka, 1 budyn waniliowy, 3/4 szkl. cukru pudru, 2 zoltka,
kostka masla, 4 lyzki kremu czekoladowego w sloiczku, ew. 1 lyzka
spirytusu.
Ugotowac budyn na mleku, wymieszac z zoltkami, cukrem i wystudzic.
Maslo utrzec na puszysta mase, dodawac po lyzce wystudzony budyn i krem
czekoladowy, ew. spirytus.
Posmarowac kremem warstwy ciasta i zlozyc jak tort, wierzch pokryc
polewa czekoladowa i udekorowac reszta kremu, orzechami, itp.
Lilla
|