Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha" <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort bananowy
Date: Fri, 18 Aug 2006 08:16:19 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <ec3t0j$ik1$1@inews.gazeta.pl>
References: <ec3s9t$3n1$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010185134.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1155888979 19073 172.20.26.238 (18 Aug 2006 08:16:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Aug 2006 08:16:19 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.62
X-Remote-IP: chello084010185134.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275755
Ukryj nagłówki
ME <e...@w...pl> napisał(a):
> Czy znacie przepis na tort bananowy, w ktorym nie ma galaretki owocowej?
> Bardzo chcę zrobić taki tort, lecz wszystkie są niestrty z galaretką..
Ten jest z żelatyną:
Spód: 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dosypując po trochę 100 g
cukru. Do dobrze ubitej masy dodać następne 100 g cukru, 50 g mielonych
migdałów i 50 g mąki ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na papier
do pieczenia tworząc koło o promieniu ok. 26 cm. Na brzegu koła wycisnąć
ozdobne bezy. Suszyć przez 2 godziny w piekarniku /100 st.C/.
Masa bananowa: Połączyć i zagrzać sok z 2 cytryn, 100 g cukru, cukier
waniliowy /lub miąższ z 1/2 strąka wanilii/, 250 ml wody i 1/8 l rumu. Obrać
3 duże banany, pokroić w plastry, włożyć do syropu i pozostawić pod
przykryciem do ostygnięcia. Namoczyć 4 łyżeczki żelatyny. Rozetrzeć 4
żółtka, dodać odcedzony syrop bananowy i 3 minuty podgrzewać w kąpieli
wodnej, mieszając. W otrzymanym kremie rozpuścić żelatynę. Ubić 1/4 l
śmietany kremówki. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodać ubitą śmietanę. Połowę
kremu wyłożyć na bezowy spód, rozłożyć plastry bananów, przykryć resztą
kremu.
I OT - przepis z Burdy z czasów kryzysowych. O matko, jak ja wzdychałam do
tych bananów i zaprzysięgałam się, że gdybym miała te trzy banany, nigdy w
życiu nie zużyłabym ich do ciasta, tylko zjadłabym, ot, tak...
Minęło parę/naście/ lat i przynajmniej tego problemu już nie mam.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|