Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort bezowy.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort bezowy.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-04-26 23:53:34

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-04-26 14:18, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 26 Apr 2013 13:29:40 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2013-04-26 11:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Dnia Fri, 26 Apr 2013 10:14:41 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>>>>> przechować do następnego dnia?
>>>>
>>>> Tak.
>>>
>>> Tzn wiem, że tak, ale czy w stanie niezmienionym?
>>> 3-)
>>
>> Jeśli czegoś w mojej wcześniejszej wypowiedzi nie zrozumiałaś, to dodam
>> jeszcze: tak.
>>
>> Q
>
> Odpowiedziałaś "tak" na moje ŹLE postawione pytanie.
> Zrozumiałam to co należy, czyli ani mniej, ani więcej, niż tylko to, że
> potwierdzasz, iż MOŻNA przechować ten tort do następnego dnia, a przecież
> równie dobrze można potwierdzić, że da się przechować surowe jajka przez
> rok i to bez lodówki...
> W jakim stanie - to już inna sprawa, dlatego uściśliłam pytanie.

Tak, zachęcasz do zwierzeń.

Q
--
poglądowo nie ciąłwszy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-04-26 23:54:15

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-04-26 22:36, obywatel k...@o...pl uprzejmie donosi:
> W dniu piątek, 26 kwietnia 2013 10:14:41 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
>> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>
>>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>>
>>> przechować do następnego dnia?
>>
>> Tak.
>>
>> Q
>
> przygotowana do uroczystości?
> chyba dobrze pamiętam?

Tak. Tak.

Q
--
pozdrawiak

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-04-27 01:25:08

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 26 Apr 2013 23:53:34 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2013-04-26 14:18, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 26 Apr 2013 13:29:40 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2013-04-26 11:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Fri, 26 Apr 2013 10:14:41 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>>> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>>>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>>>>>> przechować do następnego dnia?
>>>>>
>>>>> Tak.
>>>>
>>>> Tzn wiem, że tak, ale czy w stanie niezmienionym?
>>>> 3-)
>>>
>>> Jeśli czegoś w mojej wcześniejszej wypowiedzi nie zrozumiałaś, to dodam
>>> jeszcze: tak.
>>>
>>> Q
>>
>> Odpowiedziałaś "tak" na moje ŹLE postawione pytanie.
>> Zrozumiałam to co należy, czyli ani mniej, ani więcej, niż tylko to, że
>> potwierdzasz, iż MOŻNA przechować ten tort do następnego dnia, a przecież
>> równie dobrze można potwierdzić, że da się przechować surowe jajka przez
>> rok i to bez lodówki...
>> W jakim stanie - to już inna sprawa, dlatego uściśliłam pytanie.
>
> Tak, zachęcasz do zwierzeń.
>

Ależ nie musiałaś. Chciałaś.


--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-04-27 09:23:32

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: k...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

W dniu piątek, 26 kwietnia 2013 23:54:15 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Dnia 2013-04-26 22:36, obywatel k...@o...pl uprzejmie donosi:
>
> > W dniu piątek, 26 kwietnia 2013 10:14:41 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
>
> >> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>
> >>
>
> >>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>
> >>
>
> >>> przechować do następnego dnia?
>
> >>
>
> >> Tak.
>
> >>
>
> >> Q
>
> >
>
> > przygotowana do uroczystości?
>
> > chyba dobrze pamiętam?
>
>
>
> Tak. Tak.
>
>
>
> Q
>
> --
>
> pozdrawiak

to super :)

kiwiko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-04-27 22:18:33

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-04-26 11:56, Anai pisze:

> Robiłam jakiś czas temu coś na kształt Pavlowej - po nocy w lodówce był
> całkiem rześki
> http://kuchniaanai.blogspot.com/2013/02/improwizowan
a-zimowa-pavlova.html

Piękny zestaw kolorów.
O, i porzeczki z mieszanki kompotowej czekają na utylizację, bo młoda
nie może jeść kwasiorów.
Będzie jak znalazł na inaugurację długiego weekendu (oby tylko nie spadł
śnieg :)).

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-04-27 22:32:27

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: iwanos <i...@6...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-04-25 23:36, Ikselka pisze:
> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>

jak już ty się pytasz to nie jest dobrze ...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-04-28 01:20:30

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 27 Apr 2013 22:32:27 +0200, iwanos napisał(a):

> W dniu 2013-04-25 23:36, Ikselka pisze:
>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>>
>
> jak już ty się pytasz to nie jest dobrze ...

Na szczęście pozostało mi parę pytań jeszcze w życiu - a to raczej dobrze.
Nie chciałabym aby nadszedł dzień, kiedy zabraknie mi siły/chęci/ciekawości
do stawiania pytań :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-04-28 23:47:27

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 25 Apr 2013 23:36:02 +0200, Ikselka napisał(a):

> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?

Troszkę zmiękła, ale wyszło to tylko całosci na korzyść - chmurka bezowa
rozpływająca się w ustach wraz z waniliowym śmietanowym nadzieniem z
mielonymi migdałami i wisienkami z nalewki - wisienki dały mocny alkoholowy
akcent, pyszne zestawienie.
Tort już zjedzony. Poezja zmaku i konsystencji. Warto było.

No i puchnę z dumy - przecież piekłam i suszyłam bezy w mojej kaflowej
kuchni, w której wszak regulacja temperatury polega jedynie na regulowaniu
długosci płomienia, obserwacji koloru żaru oraz zastosowaniu właściwego
paliwa. Powiem, że w odróżnieniu od innych ciast (gdzie stosuję twarde
drewno lub tzw "ołówki", które są najlepsze) do pieczenia bezy sprawdza się
lepiej węgiel, bo daje krótki płomień i bezy się nie przypalają, a potem
dla dosuszenia wystarczy nie podsycać już dalej ognia i pozostawić bezę
sobie samej w stopniowo stygnącym piekarniku wygasającej kuchni :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-04-29 22:13:54

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 28 Apr 2013 23:47:27 +0200, Ikselka napisał(a):

> Troszkę zmiękła, ale wyszło to tylko całosci na korzyść - chmurka bezowa
> rozpływająca się w ustach wraz z waniliowym śmietanowym nadzieniem z
> mielonymi migdałami i wisienkami z nalewki - wisienki dały mocny alkoholowy
> akcent, pyszne zestawienie.
> Tort już zjedzony. Poezja zmaku i konsystencji. Warto było.

...aż tak warto, że na życzenie męża właśnie przystępuję do robienia
drugiego tortu, tyle że mniejszego. MŚK niezapokojony, bo goście zjedli
cały tort ze smakiem, a on sam jako jubilat nie mógł przecież dopuścić,
żeby tortu brakło dla gosci - więc teraz będzie miał cały dla siebie :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-04-29 22:27:08

Temat: Re: Tort bezowy.
Od: animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-04-29 22:13, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 28 Apr 2013 23:47:27 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Troszkę zmiękła, ale wyszło to tylko całosci na korzyść - chmurka bezowa
>> rozpływająca się w ustach wraz z waniliowym śmietanowym nadzieniem z
>> mielonymi migdałami i wisienkami z nalewki - wisienki dały mocny alkoholowy
>> akcent, pyszne zestawienie.
>> Tort już zjedzony. Poezja zmaku i konsystencji. Warto było.
>
> ...aż tak warto, że na życzenie męża właśnie przystępuję do robienia
> drugiego tortu, tyle że mniejszego. MŚK niezapokojony, bo goście zjedli
> cały tort ze smakiem, a on sam jako jubilat nie mógł przecież dopuścić,
> żeby tortu brakło dla gosci - więc teraz będzie miał cały dla siebie :-)

A ja kupiłam w Grycanie, był pyszny i się nie nazasuwałam tylko
rozsiadlam się wygodnie na fotelu.



--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałata rzymska dziś znów.
Lepienie pieroga
mokry sernik jak
czym panierować piersi z kurczaka?
Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »