« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-21 00:24:24
Temat: mokry sernik jaknie robię ciast a chciałabym zrobić sernik i zależy mi aby był mokry - taki
że język się z nim rozpływa
- jak to osiągnąć?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-21 00:32:53
Temat: Re: mokry sernik jakDnia Sun, 21 Apr 2013 00:24:24 +0200, lamia3c napisał(a):
> nie robię ciast a chciałabym zrobić sernik i zależy mi aby był mokry - taki
> że język się z nim rozpływa
> - jak to osiągnąć?
>
Zrobić sernik na zimno.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę, zaś
na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg." Werner Heisenberg, laureat Nagrody
Nobla w dziedzinie fizyki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-21 12:37:55
Temat: Re: mokry sernik jakChodzi jednak o sernik pieczony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-21 13:18:01
Temat: Re: mokry sernik jakDnia Sun, 21 Apr 2013 12:37:55 +0200, lamia3c napisał(a):
> Chodzi jednak o sernik pieczony.
Przepis mam, podawałam kiedyś, ale mnie okrzyczano, że budyń daję. Ale i
chwalono dużo :-)
A daję budyń, bo w tym serniku jest dużo śmietany. Duuużo. Minimum 200 ml
na kilogram sera - można więcej (do 350) jeśli ma być wilgotny. Coś musi
pochłonąć tę wilgoć z niej.
Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
http://tiny.pl/h81sm
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-22 08:14:15
Temat: Re: mokry sernik jaklamia3c <l...@t...pl> wrote:
> Chodzi jednak o sernik pieczony.
Zmniejszyć ilość / nie używać zagęstników typu mąka, skrobia czy kasza
manna. Zwiększyć ilość tłuszczu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-04-22 10:48:25
Temat: Re: mokry sernik jakDnia Mon, 22 Apr 2013 06:14:15 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
> lamia3c <l...@t...pl> wrote:
>> Chodzi jednak o sernik pieczony.
>
> Zmniejszyć ilość / nie używać zagęstników typu mąka, skrobia czy kasza
> manna. Zwiększyć ilość tłuszczu.
Wtedy będzie TŁUSTY a nie MOKRY. Vide temat.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-04-22 21:34:09
Temat: Re: mokry sernik jak"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
> http://tiny.pl/h81sm
dzięki,
(jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
blachy.. )
A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
nie trzeba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-04-22 21:39:35
Temat: Re: mokry sernik jak"Miroslaw Kwasniak" <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl> wrote in message
news:kl2kfn$ijs$1@z-news.wcss.wroc.pl...
> Zmniejszyć ilość / nie używać zagęstników typu mąka, skrobia czy kasza
a czemu? w celach smakowych?
(bo taki sernik to chyba do zdrowego żywienia nie może pretendować - cukier,
jajka i tłuszcze na gorąco. - To takie podstawowe zagęstniki nie wiele
pogarszają sytuację :) )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-04-22 21:50:22
Temat: Re: mokry sernik jakDnia Mon, 22 Apr 2013 21:34:09 +0200, lamia3c napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
>> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
>> http://tiny.pl/h81sm
>
> dzięki,
> (jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
> blachy.. )
Piekę ten sernik w okraglej tortownicy i lubię jak wierzch jest równiutki,
bo ladniej wygląda no i można go posmarowac goracym morelowym dżemem, który
zastygnie i utworzy glazurę. Można i czekoladą polać, co lubią niektórzy.
>
> A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
> nie trzeba
>
Tutaj jest waniliowy budyń - i skrobia ziemniaczana w nim jest. Pełni ona
rolę utrwalacza sprężystości gdyż pęcznieje od nadmiarowej wilgoci z sera i
śmietany, nie pozwala sernikowi podpłynąć wodą, co przy dzisiejszej
jakoscis sera zdarza się nierzadko.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-04-22 21:58:28
Temat: Re: mokry sernik jakDnia Mon, 22 Apr 2013 21:39:35 +0200, lamia3c napisał(a):
> (bo taki sernik to chyba do zdrowego żywienia nie może pretendować - cukier,
> jajka
Akurat jajka wróciły już do łask w zakresie braku szkodliwości - i
słusznie.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |