« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-18 23:17:16
Temat: czym panierować piersi z kurczaka?Buła tarta i mąka się przejadły
macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-19 00:06:20
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Dnia Thu, 18 Apr 2013 23:17:16 +0200, iwanos napisał(a):
> Buła tarta i mąka się przejadły
> macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
1) Płatki kukurydziane rozdrobnione (ale nie na pył, lecz np jak płatki
jęczmienne albo i grubiej wg gustu, co bardzo ciekawie wyglada - robi się
to drewnianym wałkiem do ciasta albo drewnianym tłuczkiem - płatki
zawiązane w torebce plastikowej). Jako spoiwo - surowe jajko rozbełtane pół
na pół z majonezem. Bardzo smaczna panierka.
Warto potrzymać mięso w mieszaninie jaja z majonezem dłuższą chwilę (pół
godziny) przed panierowaniem - w swoisty sposób mięso się "zabejcuje",
będzie miękkie i soczyste.
Przed zanurzeniem w płynnym spoiwie warto osuszyć mięso papierowym
ręcznikiem dociskajac go zdecydowanie - aby powierzchnia mięsa nie była
nasiąknięta wodą; panierka będzie się lepiej trzymać.
ALBO (bez odciskania w ręczniku) obtoczyć mięso wstępnie w mące - i potem
spoiwo oraz płatki.
2) Maca - rozdrobniona, sposób jak wyżej.
3) Kasza manna bardzo drobna, tzw błyskawiczna.
4) Zmielone różne ziarna - orzechy itp, ale to daje specyficzny smak po
usmażeniu.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-19 12:45:35
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Am 18.04.2013 23:17, schrieb iwanos:
> Buła tarta i mąka się przejadły
> macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
Do tartej bułki dodać parmezan, może być erzac z puszki, mniej więcej
pół na pół. Samym parmezanem nie radzę, bo się klei do patelni.
Uważam, że szalenie zjadliwe. Zamiast tartej bułki można też w tej
kombinacji użyć płatków kukurydzianych drobno posiekanych, ale to już
Ikselka opisała.
Czasami mam jeszcze stare bułki z "farfoclami", posypane słonecznikiem,
ziarnem etc. Te też się nadają na bułkę tartą.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-19 19:51:03
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?W dniu 2013-04-18 23:17, iwanos pisze:
> Buła tarta i mąka się przejadły
> macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
Jak nie musi byc zdrowo to chipsy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-22 09:52:07
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Am 19.04.2013 19:51, schrieb Grzegorz Prędki:
> W dniu 2013-04-18 23:17, iwanos pisze:
>> Buła tarta i mąka się przejadły
>> macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
>
> Jak nie musi byc zdrowo to chipsy.
trzi psy?
Przy ilości panierki niezdrowość nie jest taka tragiczna. Panierka z
bułki też nie jest taka super. Ale panierki smakują ;-).
Przy czipsach trzeba tylko uważać, że są już słone (większość) i
odpowiednio dobrać przyprawianie mięsa. To tak teoretycznie, bo jeszcze
nie próbowałem.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-04-23 00:25:56
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?W dniu 2013-04-22 09:52, Waldemar Krzok pisze:
> Am 19.04.2013 19:51, schrieb Grzegorz Prędki:
>> W dniu 2013-04-18 23:17, iwanos pisze:
>>> Buła tarta i mąka się przejadły
>>> macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczną panierkę?
>>
>> Jak nie musi byc zdrowo to chipsy.
>
> trzi psy?
>
> Przy ilości panierki niezdrowość nie jest taka tragiczna. Panierka z
> bułki też nie jest taka super. Ale panierki smakują ;-).
> Przy czipsach trzeba tylko uważać, że są już słone (większość) i
> odpowiednio dobrać przyprawianie mięsa. To tak teoretycznie, bo jeszcze
> nie próbowałem.
to chyba jakas lipa z tymi panierkami z chipsów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-04-23 10:56:13
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Am 23.04.2013 00:25, schrieb iwanos:
>> Przy ilości panierki niezdrowość nie jest taka tragiczna. Panierka z
>> bułki też nie jest taka super. Ale panierki smakują ;-).
>> Przy czipsach trzeba tylko uważać, że są już słone (większość) i
>> odpowiednio dobrać przyprawianie mięsa. To tak teoretycznie, bo jeszcze
>> nie próbowałem.
>
> to chyba jakas lipa z tymi panierkami z chipsów
Ziemniaczane chyba lipa, zrobi się ciapka, ale możliwe, że się zrobi
jakaś powłoka ziemniaczanopodobna i mimo wszystko będzie smakować.
Czipsy kukurydziane (tortilla chips) pasują jak najbardziej, ale jeszcze
nie próbowałem robić.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-04-23 11:39:38
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?W dniu wtorek, 23 kwietnia 2013 00:25:56 UTC+2 użytkownik iwanos napisał:
> to chyba jakas lipa z tymi panierkami z chipsów
Żadna lipa. Fajny patent - coś innego niż zwykle. Chipsy mają przecież mniejszą
skłonność do rozciapywania się niż płatki kukurydziane... Parę razy robiłam kotlety w
chipsach.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-04-23 16:38:36
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Am 23.04.2013 11:39, schrieb czeremcha:
> W dniu wtorek, 23 kwietnia 2013 00:25:56 UTC+2 użytkownik iwanos napisał:
>
>> to chyba jakas lipa z tymi panierkami z chipsów
>
> Żadna lipa. Fajny patent - coś innego niż zwykle. Chipsy mają przecież mniejszą
skłonność do rozciapywania się niż płatki kukurydziane... Parę razy robiłam kotlety w
chipsach.
Ale ziemniaczanych, czy kukurydzianych?
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-04-24 10:26:56
Temat: Re: czym panierować piersi z kurczaka?Ziemniaczanych.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |