« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-17 09:20:20
Temat: jak upiec domowy chleb?Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
wypieku chleba.
Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest tysiące
porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego przepisu dla
siebie.
Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu ani
umiejętności jego sporządzenia.
Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba, piekarnik
z funkcją hydro- backing.
Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-17 09:26:27
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 09:20:20 +0200, Iza wrote:
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
> Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest tysiące
> porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego przepisu dla
> siebie.
> Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu ani
> umiejętności jego sporządzenia.
> Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba, piekarnik
> z funkcją hydro- backing.
> Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
> wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
>
Skoro posiadasz czas i spore chęci to zacząłbym od tej strony:
http://www.chleb.info.pl/
Masz tam wszystko, co potrzeba. Ze swej strony dodam, że najczęściej
piekę chleb najprostszy na zakwasie - zaczyn, mąka żytnia (najtańsza 720), otręby
(bo mąka słaba) i słonecznik. Chleb wychodzi pyszny - wszyscy w domu się
nim zażerają, a sam chleb wytrzymuje spokojnie tydzień.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-17 09:30:07
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 09:20:20 +0200 osobnik zwany Iza napisał:
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
> Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest
> tysiące porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego
> przepisu dla siebie.
> Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu ani
> umiejętności jego sporządzenia.
> Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba,
> piekarnik z funkcją hydro- backing.
> Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
> wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
>
> iza
zacznij od podstaw czyli najprostszego co może być:
30 dag drożdży lub torebka suchych
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy lub oleju
mąka (ok. 500g)
drożdże z cukrem i ciepłą wodą wymieszać i dać podrosnąć.
wodę wlać do miski
dosypać sól, wlać oliwę
wlać drożdże
dosypywać mąkę aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
220C na godzinę
w piekarniku góra/dół
w maszynce to co powyżej możesz zrobić w zsadzie automatycznie ale
szczgółów nie podam bo nie uzywam
przepis na bazie tego:
http://veggieola.blogspot.com/2012/03/bardzo-szybki-
chleb-woski-uda.html
a potem zacznij eksperymentować :)
ostatnio znalazłem fajną przyprawę kamisu "chlep staropolski" z
czarnuszką.
a! i uwaga. nie zjeść od razu wszystkiego po wyjęciu z pieca :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-17 09:36:26
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?tomjas wrote:
> Masz tam wszystko, co potrzeba. Ze swej strony dodam, że najczęściej
> piekę chleb najprostszy na zakwasie - zaczyn, mąka żytnia (najtańsza 720),
Gdzie kupujesz mąkę 720?
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-17 09:42:05
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Iza wrote:
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
Na poczatek potrzebujesz: słoik 0,9l, mąkę żytnia RAZOWĄ (może być Melvit,
albo Gdańskie Młyny)
10 łyżek mąki wsypujesz do słoika, wlewasz letnią wodę (ja leję
prosto z kranu, mogę sobie na to pozwolić) tyle, żeby miało konsystencję
śmietany. Przykrywasz płócienkiem, zabezpieczasz recepturką (owocówki),
odstawiasz w kąt, raz dziennie przemieszasz drewnianą łychą. Jak zacznie
kwaśno pachnieć i pokażą się bąbelki - dokarmiasz, czyli dosypujesz raz
dziennie łyżkę, dwie mąki, dodajesz wodę, żeby konsystencję zachować. Na
końcu w słoiku powinno być 20 łyżek mąki.
Zakwas powinien być zdatny do użycia w przeciągu 5 dni. Ma kwaśno
chlebowo pachnieć i mają być bąbelki.
To tyle na pierwszy rzut.
Proporcja jest na 3 blachy 40X12cm obrys góry i 7,5 cm wysokość. Jak
chcesz inną, policz objętość i przelicz proporcje.
Blacha do chleba na dłuższą metę ocynowana (!), albo czarna, jak
lubisz przypieczone skórki.
Jak zakwas wyjdzie, potrzebujesz:
Wieczorem dzielisz zakwas na pół, do każdego słoika wsypujesz 10
łyżek mąki razowej i ok 200 ml wody. Przykrywasz płócienkiem, zostawiasz na
noc.
Rano:
Dużą michę do wymieszania:
9 szklanek mąki pszennej (najlepsza 720, "do pizzy", ale
pełnoziarnista czy zwykła też da radę) Lepsze są mąki powyżej 480.
7 szklanek mąki żytniej (polecam "gdańskie młyny", najtańsze.
żurkowa może być)
7 łyżeczek soli
Ok 1,5 litra letniej wody.
Siadasz, miąchasz błotko przez 20 minut tymi ręcami i tymi palcyma,
chyba, że masz robota o przemysłowym uciągu. Po tym czasie ciasto powinno
być lekko błyszczące. Przykrywasz michę wilgotną ściereczką, odstawiasz na
20 - 30 minut. Potem krótko jeszcze raz przerobisz (powinno byc lekko
ciepłę i odchodzić od miski, jakby się wiązało), dzielisz na 3 części i
wrzucasz do wysmarowanych i posypanych mąką blaszek. Usiłujesz jakoś
przykryć wilgotną ściereczką (musisz zrobić tak, żeby nie dorosło do
ściereczki) i zostawiasz do wyrośnięcia. Trzeba podglądać, bo potrafi uciec,
ale 3 godziny na pewno postoi. Częściej stoi dłuzej - wyrabiane o 8, do
pieca wjeżdza o 16. czasem 20.; trzeba pilnować.
Do pieca nadaje się, jak dorośnie do krawędzi blachy.Nagrzewasz
piekarnik do 240 stopni, w środku zostawiasz naczynie z wodą, żeby
zaparował. Chleb wstawasz na 15 minut do tej temperatury, potem przykręcasz
do 160 stopni i pieczesz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągasz,
wywalasz z blaszek na kratę, żeby równomiernie ostygł i nie zaparował. Masz
chleb na tydzień.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-04-17 09:44:31
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys wrote:
> tomjas wrote:
>
>
>> Masz tam wszystko, co potrzeba. Ze swej strony dodam, że najczęściej
>> piekę chleb najprostszy na zakwasie - zaczyn, mąka żytnia (najtańsza 720),
>
> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>
W Stokrotce - 2,39/kg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-04-17 10:08:40
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Wyjdzie nieco co innego niż w sklepie.
Najłatwiej kupić gotową mieszankę, ale możesz jej używać w rozcieńczeniu np
. 1/3 gotowej mieszanki, reszta własna mieszanka.
Uważam, że automat niedopieka, dlatego należy dać najmniejszą ilość
mieszanki, a ustawić na największą ilość, i na wypieczony.
Drożdże w proszku nie są niezbędne, można używać zwykłe: napierw kruszysz
drożdże, dolewasz wodę, wsypujesz mieszankę.
Drożdży używasz zależnie od jakości drożdży nawet 2.5 cm (długości
standardowej kostki) na 600ml mieszanki.
Wygodnie mieć słoik z podziałką lub kreską lub coś podobnego , wtedy
wsypujesz 1/3 mieszanki i dosypujesz inne składniki do wypełnienia np.
600ml.
Żeby łatwo rosło zwykle dosypuję dużo (1 łyżkę cukru), dodatkowo 1 łyżkę
mąki dobrej (T450) na 100ml mieszanki.
Soli około 1łyżeczk, ale gotowa mieszanka tego nie wymaga, czyli zostaje
około 2/3 łyżeczki.
Czyli np: 1/3 mieszanki gotowej, 1łyżka cukru, 2/3 łyżeczki soli, 6 łyżek
mąki T450, dopełnić do 600ml mąką T650.
Inne dodatki w ilości około 1 łyżki (pestki dyni , słonecznika, siemie
lniane, ożeszki, pokrojone śliwki suszone..., otręby, zarodki).
Pszyprawy utrudniają rośniecie więc nie polecam, ale tradycyjnie można
dosypać podobno np. czarnuszki.
Ważna jest ilość wody. Niestety zależna od mieszanki, a nawet od tego jak
długo mąka stała (od wilgotności), około 200ml (ale rozżut duży od 170 do
220ml).
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-04-17 10:51:35
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?tomjas wrote:
> On Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys wrote:
>> tomjas wrote:
>>
>>
>>> Masz tam wszystko, co potrzeba. Ze swej strony dodam, że najczęściej
>>> piekę chleb najprostszy na zakwasie - zaczyn, mąka żytnia (najtańsza
>>> 720),
>>
>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>>
> W Stokrotce - 2,39/kg
Dzięki. Pomyliło mi się, ubzdurałam sobie, że piszesz o pszennej 720.
Żytnią kupuję w Tesco albo Auchanie, z Gdańskich Młynów.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-04-17 12:40:52
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
"Iza" <i...@u...to.o2.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:516e4d35$0$1232$65785112@news.neostrada.pl...
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
> Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest
> tysiące porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego
> przepisu dla siebie.
> Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu ani
> umiejętności jego sporządzenia.
> Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba,
> piekarnik z funkcją hydro- backing.
> Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
> wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
>
> iza
Tu, mniam, mniam:
http://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny_z_garnka__zw
any_tez_FOCH___czyli_Fenomenalnie_Obledny_CHleb_-167
93p.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-04-17 13:27:26
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 12:40:52 +0200, Janek Wlodak napisał(a):
> Tu, mniam, mniam:
>
> http://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny_z_garnka__zw
any_tez_FOCH___czyli_Fenomenalnie_Obledny_CHleb_-167
93p.html
Podoba mi się. Podobno swietnie się piecze w tzw garnku rzymskim. Chyba
sobie sprawię to cudo.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |