Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!eterna
l-september.org!feeder.eternal-september.org!mx05.eternal-september.org!.POSTED
!not-for-mail
From: masti <g...@t...hell>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak upiec domowy chleb?
Date: Wed, 17 Apr 2013 07:30:07 +0000 (UTC)
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 54
Message-ID: <kklj1v$19d$2@dont-email.me>
References: <516e4d35$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 17 Apr 2013 07:30:07 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx05.eternal-september.org;
posting-host="47c7014e93c0bf8dfa84caceca7bfe04"; logging-data="1325";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/P9b519eSPz+ZGGxprxO23"
User-Agent: Pan/0.133 (House of Butterflies)
Cancel-Lock: sha1:DelMzkrquQOXXyPHUSR47tLoZWE=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350672
Ukryj nagłówki
Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 09:20:20 +0200 osobnik zwany Iza napisał:
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
> Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest
> tysiące porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego
> przepisu dla siebie.
> Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu ani
> umiejętności jego sporządzenia.
> Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba,
> piekarnik z funkcją hydro- backing.
> Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
> wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
>
> iza
zacznij od podstaw czyli najprostszego co może być:
30 dag drożdży lub torebka suchych
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy lub oleju
mąka (ok. 500g)
drożdże z cukrem i ciepłą wodą wymieszać i dać podrosnąć.
wodę wlać do miski
dosypać sól, wlać oliwę
wlać drożdże
dosypywać mąkę aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
220C na godzinę
w piekarniku góra/dół
w maszynce to co powyżej możesz zrobić w zsadzie automatycznie ale
szczgółów nie podam bo nie uzywam
przepis na bazie tego:
http://veggieola.blogspot.com/2012/03/bardzo-szybki-
chleb-woski-uda.html
a potem zacznij eksperymentować :)
ostatnio znalazłem fajną przyprawę kamisu "chlep staropolski" z
czarnuszką.
a! i uwaga. nie zjeść od razu wszystkiego po wyjęciu z pieca :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
|