Data: 2013-04-17 14:17:32
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: "Iza" <i...@u...to.o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stokrotka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516e588e$0$1209$6...@n...neostrada
.pl...
Uważam, że automat niedopieka, dlatego należy dać najmniejszą ilość
mieszanki, a ustawić na największą ilość, i na wypieczony.
mimo posiadania takowej maszyny, chciałabym nauczyć się piec chlebek w
piekarniku.
Czyli np: 1/3 mieszanki gotowej, 1łyżka cukru, 2/3 łyżeczki soli, 6 łyżek
mąki T450, dopełnić do 600ml mąką T650.
Inne dodatki w ilości około 1 łyżki (pestki dyni , słonecznika, siemie
lniane, ożeszki, pokrojone śliwki suszone..., otręby, zarodki).
Pszyprawy utrudniają rośniecie więc nie polecam, ale tradycyjnie można
dosypać podobno np. czarnuszki.
Ważna jest ilość wody. Niestety zależna od mieszanki, a nawet od tego jak
długo mąka stała (od wilgotności), około 200ml (ale rozżut duży od 170 do
220ml).
Dziękuję za cenne rady. Spróbuję również własne proporcje z mieszankami
chlebowymi.
|