Data: 2013-04-17 17:45:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:31:21 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
>> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
> Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
> zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
> słonecznikiem i dynią.
>
> Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
> pewnych rzeczy.
Bo tak to jest z historią kuchni polskiej, jak z całą naszą historią -
niekultywowanie jej i zachłystywanie się obcą powoduje pójście w
zapomnienie pewnych rzeczy, stąd powtarzanie "odkryć"...
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
|