Data: 2013-04-17 21:43:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-04-17 21:26, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
> On Wed, 17 Apr 2013 21:15:01 +0200, Qrczak wrote:
>> Dnia 2013-04-17 15:28, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
>>> On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
>>>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>>>> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
>>>> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>>>>
>>> Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
>>> sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
>>> chleba.
>>
>> A sparzasz czemuż?
>>
> A sparzam temu(ż), że suche wyciągają wilgoć z chleba i jest wtedy
> kruszący się:). Tak czy inaczej zawsze daję sparzone i chleb jest ok.
> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
A, dzięki za wyjaśnienia.
To już rozumiem czemu, intuicyjnie jakoś, do razowej mąki lub kiedy
dodaję dużo otrębów czy płatki owsiane, zawsze więcej wody leję.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|