Data: 2013-04-17 22:53:57
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-04-17 22:40, obywatel piecia aka dracorp uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 21:35:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>
>> A propos form do pieczenia... odkąd zaistniała potrzeba wypiekania
>> większych ilości bochenków przy jednoczesnym braku czasu na babranie się
>> w chlebowym "błotku" co tydzień, poza klasycznymi keksówkami używam
>> tego: http://blanty.net/jogfoto/garnek-gesiarka-brytfanna.
jpg Działa bez
>> zarzutu, wychodzi z tego ok. 3 kg bochenek.
>>
>> Q
>
> To ja mam pytanie. Mam 2 formy, jedną srebną drugą czarną. Piekę w obu
> formach ten sam chleb ale w czarnej formie wychodzi bardziej spieczony,
> od strony blachy. Dlaczego? Zawsze wydawało mi się że tylko czymś jest
> pokryta ta forma żeby nie rdzewiała. Ale najwidoczniej jest inaczej.
"blachy ciemne, lakierowane na czarno, powleczone sylikonem lub
emaliowane doskonale przewodzą ciepło"
[z instrukcji piekarnika firmy Gorenje]
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|