Data: 2013-04-18 16:15:45
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>
>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>> zarabianiem ciasta.
> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
|