Data: 2013-04-19 01:00:09
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-04-18 17:22, tomjas pisze:
> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>
>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>
>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>> zarabianiem ciasta.
>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>
>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
> klejący się do wszystkiego co się da.
To co napisaliście powyżej to już nie chleb.
Dla mnie chleb to musi być chleb.
--
animka
|