Data: 2013-04-22 10:42:45
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
piecia aka dracorp wrote:
> Dnia Fri, 19 Apr 2013 13:04:19 +0200, krys napisał(a):
>
>
>> Od trzech lat nie kupiłam ani jednego bochenka chleba, ale nie wiem,
>> dlaczego raz rosnie jak głupi, a drugim razem tak sobie. Raz mi nawet
>> zdechł.
> Zdechł? To znaczy?
Chleb przestał na nim wyrastać. Po zrobieniu nowego zakwasu problem sie
rozwiązał (a na amen sie rozwiazał po wykończeniou mąki_
> Może temperatura jest bardzo istotna? Ja niestety nie
> mierzę temperatury w domu.
Ja też nie.
> A swoją drogą, dodatek mąki pszennej w jaki sposób negatywnie wpływa na
> zakwas? Chociaż sam raczej częściej dodaję orkiszowej niż pszennej.
Zakwas mam żytni razowy, rozmnażam razową, bo tak mi najlepiej pasuje. Chleb
piekę z mąki mieszanej, więc raczej nie ma negatywnego wpływu:-)
>
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|