Data: 2013-04-27 22:37:57
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 27 Apr 2013 19:29:46 +0200, Iza wrote:
>
>
> Użytkownik "Iza" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516e4d35$0$1232$6...@n...neostrada
.pl...
>
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
>
>
>
> Dziś chciałam się podzielić, tym co udało mi się zrobić z Waszą pomocą :).
> 1. Mój pierwszy chleb pszenno- żytni na zakwasie - zakalec a w dodatku
> zapomniałam dać soli więc wyszedł niezjadliwy totalnie.
> 2. Kolejny chlebek pszenno- żytni tym razem na drożdżach instant- w smaku
> był nawet dobry ale skórka odpadała od reszty chleba.
> 3. Dzisiejszy chleb żytni na dość dużej ilości zakwasu- niebo w gębie-
> pyszny, wilgotny, kwaśnawy w smaku taki jaki lubię najbardziej.
>
> Dziękuję Wam wszystkim za okazaną mi pomoc. Teraz, tak jak mi napisaliście-
> muszę sama dalej eksperymentować :).
>
I taki, na dużej ilości zaczynu (zakwasu daje się mało - tyle ile
odłożono z poprzedniego zaczynu - ale w metodzie 3-stopniowej powstaje
dużo zakwaszonego ciasta - zaczynu) najbardziej lubię. Jest kwaśny, jak
pisałem poprzednio wytrzymuje tydzień na luzie. Taki jak dawny chleb
"wiejski".
|