Data: 2013-04-22 08:57:06
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 19 Apr 2013 13:04:19 +0200, krys napisał(a):
> Od trzech lat nie kupiłam ani jednego bochenka chleba, ale nie wiem,
> dlaczego raz rosnie jak głupi, a drugim razem tak sobie. Raz mi nawet
> zdechł.
Zdechł? To znaczy? Może temperatura jest bardzo istotna? Ja niestety nie
mierzę temperatury w domu. Przez jakiś czas gdy wyrabiałem zakwas to
wstawiałem go do ciepłego piekarnika (t<=40°C). Wtedy często rósł bardzo
dobrze, czasem nawet się wylewał poza formę. Jeśli jest przygotowywany w
warunkach pokojowych to bywa różnie.
> Ale: ja nie przechowuję ciasta tylko sam zakwas - pierwotny dzielą na
> pół, dodaję do obu cześci mąke i wodę, potem jedna część idzie do
> chleba, a druga do lodówki.
Muszę chyba do tego wrócić.
A swoją drogą, dodatek mąki pszennej w jaki sposób negatywnie wpływa na
zakwas? Chociaż sam raczej częściej dodaję orkiszowej niż pszennej.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
|