Data: 2013-04-19 07:44:29
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 18 Apr 2013 20:31:06 +0200, krys napisał(a):
> Ciesz się , dobrze jest. Daj mu dojrzeć, może przestaw w chłodniejsze
> miejsce, żebyś wiadrem nie musiała się ratować;-)
A od czego to jest uzależnione że raz zakwas dobrze pracuje a raz nie.
Zakwas mam już od dłuższego czasu, po każdym pieczeniu część ciasta
chowam do lodówki. A kilka dni przed pieczeniem wyciągam go i rozmnażam
dolewając wodę i dodając mąkę.
No i wczoraj zakwas nie miał za dużo bąbelków, a ciasto ostatecznie nie
wyrosło. Można powiedzieć że zakwas przygotowuję zazwyczaj w tych samych
warunkach.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
|