Data: 2013-04-18 17:41:28
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 18 Apr 2013 15:22:38 GMT, tomjas napisał(a):
> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>
>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>
>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>> zarabianiem ciasta.
>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>
>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
> klejący się do wszystkiego co się da.
Ma być elastyczne PO UPIECZENIU. Dłużej.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
|