Data: 2013-04-18 17:22:38
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>
>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>> zarabianiem ciasta.
>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>
> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
klejący się do wszystkiego co się da.
|