Data: 2013-04-18 18:53:45
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 18 Apr 2013 17:41:28 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 18 Apr 2013 15:22:38 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>>
>>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>>> zarabianiem ciasta.
>>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>>
>>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
>> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
>> klejący się do wszystkiego co się da.
>
> Ma być elastyczne PO UPIECZENIU. Dłużej.
Czyli co - ma się ciągnąć? Sorry - po prostu nie wiem co znaczy wg
Ciebie elastyczny po upieczeniu. Robię chleb od dłuższego czasu z mąki
żytniej na zakwasie i moim zdaniem jest tak elastyczny jak trzeba:)
|