Data: 2013-04-17 22:12:30
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: masti <g...@t...hell>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 19:36:48 +0200 osobnik zwany JBP napisał:
> Użytkownik "Iza" <i...@u...to.o2.pl> napisał w wiadomości
> news:516e925b$0$1217$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup zacznij od podstaw czyli
>> najprostszego co może być:
>>
>> 30 dag drożdży lub torebka suchych
>> 350 ml ciepłej wody
>> łyżeczka soli
>> łyżeczka cukru
>> łyżeczka oliwy lub oleju
>> mąka (ok. 500g)
>>
>> Ponieważ zakwas zgodnie z zaleceniami Krys będzie gotowy dopiero za 5
>> dni, dziś postaram się upiec ten chlebek na drożdżach.
>
>
> No to masti będzie miał na sumieniu Twój wypiek według powyższego
> przepisu ;)
> Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :) 30 dag
> drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
> pozostałe składniki.
>
e tam. Jakoś nie widzę przechadzającego się zaczynu :)
To jest przepis na szybko. W oryginale ten chleb nie był odkładany do
wyrośnięcia bo autorce zawsze się spieszy. Więc stąd pewnie więcej drożdży
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
|